#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Má vaše dítě potravinovou alergii? Pozorně sledujte jeho růst!

Děti přecitlivělé na některé složky stravy zaostávají za svými vrstevníky v růstu, zvláště pokud jsou alergické na mléko. Vědci zkoumali proč a došli k zajímavým závěrům: stojí za tím přemrštěná a mnohdy nesprávná snaha rodičů uchránit svého potomka před nebezpečným alergenem.

Podkladem zpomalení růstu je nejspíše nevhodná skladba dětské stravy po vyřazení rizikových potravin. Alespoň to naznačuje studie amerických vědců z roku 2015. Určit přesnou příčinu není snadné, tvrdí jeden ze spoluautorů výzkumu doktor Brian Vickery. Ale je podle něj pravděpodobné, že na vině je odstranění potravin bohatých na živiny.

Důkladné sledování

Hlavní autorka studie doktorka Caroline Hobbsová klade důraz na to, aby tento důsledek měli lékaři na mysli, když diagnostikují svým pacientům potravinové alergie. Obzvláště při přecitlivělosti na mléko, které u malých dětí představuje jeden z hlavních zdrojů živin. Tyto pacienty je třeba též intenzivně sledovat. Pokud dojde k opoždění růstu, je nutné provést nutriční intervenci tak, aby bylo zajištěno zachování výživové hodnoty stravy po vyřazení alergenů.

Jak situaci změnit?

  • Nutriční intervence znamená především konzultaci s terapeutem, který odborně zhodnotí současnou výživu dítěte a navrhne změny.
  • U dětí s nejvyšším rizikem (vyšším počtem vyvolávajících alergenů) je možné použít i speciální doplňky stravy.
  • Základem je především odborná a zodpovědná osvěta rodičů. Ti v dobré snaze snadno sklouznou k nevhodné alternativní stravě, čímž dětem mohou způsobit i těžkou podvýživu.
  • Na radu nedostatečně odborně zdatných poradců nebo jiných laiků totiž dospělí často nahrazují alergeny potravinami, které nejsou pro děti vhodné. Neobsahují totiž dost živin. U kravského mléka je to například rýžové nebo mandlové mléko, která jsou nejen nízkotučná, ale mají i velmi málo bílkovin.

Alergie je zlá, podvýživa horší

Děti mají větší potřebu živin než dospělí. Udržet jejich dostatečný přísun při výrazném omezení spektra potravin není snadné. Pokud nejsou rodiče k této úvaze vedeni od samého počátku, může se stát, že místo aby dítě profitovalo z odstranění alergenu, nastane pro něj problém ještě větší.

(pez)

Zdroje:
www.medscape.com
- Hobbs C. B., Skinner A. C., Burks A. W., Vickery B. P. Food Allergies Affect Growth in Children. The journal of allergy and clinical immunology In practice. 2015; 3 (1): 133–134.e1; doi: 10.1016/j.jaip.2014.11.004.

GEN-2016.01.015