Veřejnost děti Poradna lékaře

Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny

Na dotazy v poradně odpovídají: Doc. MUDr. Zdeněk Šumník, Ph.D., MUDr. Stanislava Koloušková CSc. a Doc. MUDr. Marta Šnajderová CSc.
z Pediatrické kliniky FN v Motole a 2. LF UK.
Počet dotazů, které přicházejí do poradny, se v poslední době velmi navýšil. Prosíme Vás proto o trpělivost, dotaz bude zodpovězen přibližně do 3 týdnů.

Důležité upozornění pro tazatele: Aby mohl být váš dotaz uspokojivě zodpovězen, je třeba u otázek týkajících se poruch růstu uvést následující údaje (jinak bude odpověď lékaře pouze orientační):

  • pohlaví dítěte,
  • výšky obou rodičů,
  • porodní hmotnost a délku dítěte,
  • délku těhotenství při porodu (týden),
  • všechny dostupné předchozí výšky dítěte.
Váš dotaz bude po zodpovězení sloužit jako zdroj informací také dalším uživatelům se stejnými či podobnými obtížemi, z těchto důvodů jsou všechny dotazy zveřejňovány. Není nutné uvádět Vaše celé jméno, stačí jméno křestní nebo přezdívka. Žádostem o nezveřejnění nemůžeme vyhovět. Děkujeme za pochopení.

Další informace o poskytované službě najdete v plném znění prohlášení.

* Kontrolní kód (opište): 
* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 4544 záznamů z celkového počtu 4544, zobrazeny 51. - 55.

[ 11 ]  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21 

Iveta
Dobrý den, syn má 5 let a 10 měsíců, měří 108 cm. Jelikož je o hlavu menší než ostatní, objdnala jsem ho na endokrinologii, kde z výsledků imunologie, biochemie... vyplývá, že výsledky jsou v širší normě, avšak kostní věk odpovídá max na 3 roky. Další schůzku s panem doktorem máme až za čtvr roku, myslíte, že synovi dají růstový hormon? Určitě bychom se tomu nebránili, nechceme, aby syn měl coloživotní handicap malého vzrůstu. Děkuji za odpověď
Dobrý den, současná výška vašeho syna je na dolní hranici normy, okolnosti jeho předchozího růstu mi nejsou známy. Opoždění kostního věku může být projevem takzvaného konstitučního opoždění růstu a vývoje. To je stav, který nevyžaduje léčbu, jen sledování. Velmi závisí na celkovém zdravotním stavu a na dosavadním růstu vašeho syna. Pokud je vše včetně laboratorních výsledků v normě, léčba se neprovádí. Dítě je pravidelně sledováno endokrinologem. Pokud došlo k zástavě růstu, nebo pokud je výška dítěte velmi odlišná od výškové pozice rodičů, provádí se v případě potřeby další doplňující vyšetření.
Marketa
Dobrý den,dcera dnes 8a půl,vyska 128cm,27kg,porod 41tyden 3.20kg a 50cm.Ja 171cm,manzel 174cm. Ve třídě je druhá nejmenší,zda se nám malinká...drobna,oproti vrstevnicim. Do 2let rostla na 75-90percentil,pote se růst značně zpomalil. Může to znamenat nějakou poruchu máme navštívit lékaře? Případně nějak rust "podpořit"? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, výškovou pozici podle rodičovského výškového potenciálu zaujme dítě kolem 3. roku svého věku. Proto se u některých dětí po 2. roce jejich výšková pozice v růstovém grafu zvýší, u jiných se naopak sníží. Vaše dcera je nyní podle sdělené výšky ve věku 8,5 roku na 25. percentilu, což je v souladu s výškovou pozicí otce a lze tedy předpokládat i obdobný růstový vzorec. Pokud je růst plynulý a dcera je zdravá, mělo by být vše v pořádku. Dostačuje sledování výšky u pediatra v obvyklých intervalech. Odborné vyšetření by bylo vhodné v případě, pokud by došlo k poklesu růstového tempa, nebo k zástavě růstu.
Natalie
Dobry den, mame syna, ( rodice: matka 157 cm, otec 180 cm), porodni hmotnost:2470 g a 48 cm, 38+2 v 6 tydnech 56 cm, 3980 g, 3 mesice:57,5 cm, 5460 g, 4 mesice:60 cm, 5900 g, 6 mesic:67 cm, 6970 g, 8 mesic: 69,5 cm, 7790 g, 10 mesic:70 cm, 8670 g, v roce 73 cm v roce a pul 80 cm a ve trech letech 92,5 cm. Chtela bych se prosim zeptat, zda je rust syna v poradku. Na preventivni prohlidce nam nic sdeleno nebylo. Dekuji Vam
Dobrý den, současná výška vašeho syna odpovídá růstovému vzorci podle matky (stejná výšková pozice v růstovém grafu). Při narození byla hmotnost vašeho syna proti normě nižší, porodní délka ale byla v normě. Chlapec roste plynule, v mezích populační normy, výška odpovídá rodičovské výškové predikci, v současné době se nejedná o poruchu růstu.
Rozárka
Dobrý den, máme syna (rodiče: otec 159cm, matka 164cm) - při porodu měl 47 cm, 3,350 kg, porozen 5 dní před termínem porodu. Ve 2.týdnu 3,43kg, v 6. týdnu 52cm, 4,350kg. Obávám se, že neroste dostatečně rychle? Otcův otec i bratr jsou vyšší než on. U dítěte nepozoruji žádný spurt ani větší poptávku po mléce, ta je stále celkem stejná. Děkuji
Dobrý den, posuzovat růst dítěte ve věku 6 týdnů je předčasné. Vás syn byl při narození malý pro svůj gestační věk, nyní musí vše dohánět. Kontroly u pediatra v předepsaných intervalech jsou dostatečně k tomu, aby odhalily případnou poruchu růstu.
Dana
Dobrý den, prosím o zhodnocení růstu mého 16letého syna. Narozen 39/3, 3350g, 49cm.Otec 186cm, matka 168cm. 1r 75cm/8,75kg*1,5r 80cm/10,5kg* 3r 96cm/13,6kg *5r 110cm/17kg * 7r 123cm/21,5kg * 9r 135cm/26,4kg * 11r 150cm/37,6kg * 13r 168/51,8kg * 15r 174cm/59kg * 16,5r 175cm/63kg. Syn hraje závodně volejbal a trápí ho, že za poslední 2 roky téměř nevyrostl. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, současná výška vašeho syna je v souladu s vašimi rodičovskými výškami (je nad dolní hranicí očekávané výšky podle výšky rodičů). Z rozboru růstové křivky vyplývá, že u vašeho syna došlo k urychlení růstu mezi 7.-13. rokem, s růstovým spurtem mezi 9.-13. rokem. Mohlo by to být spojeno s časnějším nástupem puberty (?). U většiny chlapců nastupuje růstový spurt asi o 1 rok později. Poté se růstové tempo vašeho syna zpomalilo a došlo k návratu na 25. percentil, kde rostl do svých 7 let. U většiny chlapců je růst ukončen kolem 17. roku. Významný nárůst výšky do uzávěru růstových štěrbin tedy již očekávat nelze.