Veřejnost děti Poradna lékaře

Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny

Na dotazy v poradně odpovídají: Doc. MUDr. Zdeněk Šumník, Ph.D., MUDr. Stanislava Koloušková CSc. a Doc. MUDr. Marta Šnajderová CSc.
z Pediatrické kliniky FN v Motole a 2. LF UK.
Počet dotazů, které přicházejí do poradny, se v poslední době velmi navýšil. Prosíme Vás proto o trpělivost, dotaz bude zodpovězen přibližně do 3 týdnů.

Důležité upozornění pro tazatele: Aby mohl být váš dotaz uspokojivě zodpovězen, je třeba u otázek týkajících se poruch růstu uvést následující údaje (jinak bude odpověď lékaře pouze orientační):

  • pohlaví dítěte,
  • výšky obou rodičů,
  • porodní hmotnost a délku dítěte,
  • délku těhotenství při porodu (týden),
  • všechny dostupné předchozí výšky dítěte.
Váš dotaz bude po zodpovězení sloužit jako zdroj informací také dalším uživatelům se stejnými či podobnými obtížemi, z těchto důvodů jsou všechny dotazy zveřejňovány. Není nutné uvádět Vaše celé jméno, stačí jméno křestní nebo přezdívka. Žádostem o nezveřejnění nemůžeme vyhovět. Děkujeme za pochopení.

Další informace o poskytované službě najdete v plném znění prohlášení.

* Kontrolní kód (opište): 
* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 4544 záznamů z celkového počtu 4544, zobrazeny 41. - 45.

 1  2  3  4  5  6  7  8  [ 9 ]  10  11 

Olga
Dobrý den, Rada bych zeptala zda dcery růst je v pořádku. Narozena leden 2015, v 39+4 týdnu tehotenstvi. Porodní váha 3.120g a 48cm. Výška otec 183cm, matka 164cm. V 6 týdnech - 4720g, 53cm V 3 měsících 5590g, 57cm V 3letech 11 kg, 86 cm Teď má váhu 13kg a měří 93 cm, za měsíc bude mít 4 roky. V 3 létech kostní věk odpovídal na věk 2 leteho dítěte. Měli bychom to nějak řešit, objednat se na endokrinologie? Předem děkuji za odpověď Pěkný den
Dobrý den, Vaše dcera nyní roste poměrně výrazně pod 3. percentilem, mimo předpokládaného pásma daného výškami rodičů. Proto bych se velmi přimlouval za její vyšetření na dětské endokrinologii. Kostní věk je v tomto věku až na výjimky zbytečné vyšetření, nelze z něj cokoli odvozovat.
Michaela S
Dobrý den, mam 155cm a manžel 170cm. Dcera se narodila s pv 2890 a 46cm. Je tedy od narozeni drobnější. Dále růst pokračoval a nyní v roce má 70cm a 7600g. Já i manžel jsme v dětství byli velmi drobní (manzel byl opravdu malé dítě a výšku prý dohnal až v pubertě). Myslite, ze je růst dcery v poradku? Vývojové je vždy napřed (sed v 6m, lezeni taktéž, od 10m chodí).V těhotenství lékaři vyslovování diagnózy jako achondroplazie apod, což se samozřejme nepotvrdilo, ale strach o růst zůstal. Děkuji mockrát
Dobrý den, aktuální výška Vaší dcery zcela odpovídá dědičným předpokladům. Pokud si bude i nadále udržovat své růstové pásmo, bude vše v pořádku.
Hana
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dcerku nar.3.6.2016(3200g/47cm), 4mes.5790g/61cm; 6mes.6540g/65cm;8mes.6970g/70cm; 10mes.7460g/71cm; 12mes.8170g/74cm; 18mesicu 9200g/80cm; od 24mes. 10kg a 86cm, nyní 2,5roku a vše stejne. Je drobná, ji malo. Matka 166cm a otec 178cm. Detska lékařka neresi, prý je brzy resit výšku, nerada bych něco podcenila. Dekuji moc za odpověď
Dobrý den, Vaše dcera roste na 25. percentilu, v souladu s výškami rodičů, normálním růstovým tempem. V současné době se u ní nejedná o poruchu růstu a nevyžaduje konzultaci na dětské endokrinologii.
Helena
Dobrý den, ráda bych se zeptala na růst dcery. Narozena 38+3, 2260g/45cm. V 6 týdnech 3330g/50cm, 3měsíce 4310g/53,5cm, 4 měsíce 4745g/57,5cm, 6 měsíců 5040g/59cm, 8 měsíců 5685g/62cm, 10 měsíců 6225g/64,5cm, 11,5 měsíce 6680g/66cm. Otec 182 cm vysoký, matka 162cm. PMV v normě, před měsícem kontrolní náběry na dětské endokrinologii - zjištěna subklinická hypothyreóza. Nasazen Euthyrox 50 1/4tablety. Máme dceru objednat na vyšší pracoviště do odborné poradny? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, u Vaší dcery se velmi pravděpodobně jedná o malý vzrůst způsobený nitroděložní růstovou retardací - její hmotnost i délka byly výrazně menší, než by odpovídalo délce těhotenství. Její růstová rychlost je v posledním období spíše nižší. Vyšetření na dětské endokrinologii bylo indikováno zcela správně, jsem trochu skeptický k "subklinické hypotyreóze", přestože neznám konkrétní čísla, nemyslím, že by nasazení Euthyroxu změnilo její dlouhodobé růstové tempo. Pokud se její pozice v růstovém grafu nebude zlepšovat, bude třeba se na její růst více zaměřit, případně po 3 roce věku zahájit léčbu růstovým hormonem z důvodu menších rozměrů při narození. Proto bych Vám poradil konzultaci v některém z center pro léčbu růstovým hormonem.
Kateřina
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o konzultaci růstu našich dvojčat. Jedná se o holčičky narozené 33+5 císařským řezem, obě byly bez komplikací. Byly počaty přirozeně a plně kojené do 5 měsíců, poté přikrmovány a dále kojeny do 18 měsíců. Otec měří 177 cm a matka 168 cm. V rodině jsou všichni běžného vzrůstu až na manželovu babičku, která měřila 152 cm. V tabulce uvádím evidované míry a váhy. První údaj je porodní váha, měřeny po narození nebyly. A B Výška Váha Výška Váha 12.5.2015 1,7 1,48 5.6. 44 1,98 45 1,86 9.6. 2,1 1,96 16.6. 2,43 2,28 2.7. 51 3,07 49,5 2,93 29.7. 3,85 3,86 28.8. 56 4,66 56 4,82 22.9. 59 5,03 59 5,41 20.10. 5,58 6,03 20.11. 63 6,02 63 6,78 9.12. 6,34 7,07 14.1.2016 64,5 6,83 64,5 7,75 17.3. 68 7,39 69 8,64 27.6. 71 7,93 74 9,57 30.11. 74,5 8,72 10,34 10.1.2017 76 9 77 10,9 10.2. 77,5 79 4.3. 78 9,5 80 11,3 11.3.2018 86,5 11,2 89 14,1 14.5. 87 11,6 89,5 14,3 23.6. 88,5 92 12.8. 90 92,5 1.12. 91,5 12,2 94,5 14,7 Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, Vaše dcery se narodily o 6 týdnů dříve, byly tedy adekvátně menší, nicméně se u nich nejednalo o nitroděložní růstovou retardaci. Svůj růstový deficit hezky dohnaly v průběhu prvního roku života, slečna B o něco lépe. Od té doby rostou normální růstovou rychlostí, slečna A těsně pod 3. percentilem, slečna B mezi 3. a 10. percentilem. Jejich body mass index je v pořádku. Moje rada: slečna B je stran růstu zcela v normě, slečna A roste o něco níže, než bychom očekávali vzhledem k výškám rodičů, což se ale může ještě měnit. Pokud se jinak vyvíjí v pořádku a nemá známky chronického onemocnění, její růst bych pouze sledoval v intervalu cca 6 měsíců. Pokud by se její růstové tempo začalo snižovat, zvážil bych vyšetření na dětské endokrinologii. V současné době to ale nepovažuji za nutné.