Veřejnost děti Poradna lékaře

Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny

Na dotazy v poradně odpovídají: Doc. MUDr. Zdeněk Šumník, Ph.D., MUDr. Stanislava Koloušková CSc. a Doc. MUDr. Marta Šnajderová CSc.
z Pediatrické kliniky FN v Motole a 2. LF UK.
Počet dotazů, které přicházejí do poradny, se v poslední době velmi navýšil. Prosíme Vás proto o trpělivost, dotaz bude zodpovězen přibližně do 3 týdnů.

Důležité upozornění pro tazatele: Aby mohl být váš dotaz uspokojivě zodpovězen, je třeba u otázek týkajících se poruch růstu uvést následující údaje (jinak bude odpověď lékaře pouze orientační):

  • pohlaví dítěte,
  • výšky obou rodičů,
  • porodní hmotnost a délku dítěte,
  • délku těhotenství při porodu (týden),
  • všechny dostupné předchozí výšky dítěte.
Váš dotaz bude po zodpovězení sloužit jako zdroj informací také dalším uživatelům se stejnými či podobnými obtížemi, z těchto důvodů jsou všechny dotazy zveřejňovány. Není nutné uvádět Vaše celé jméno, stačí jméno křestní nebo přezdívka. Žádostem o nezveřejnění nemůžeme vyhovět. Děkujeme za pochopení.

Další informace o poskytované službě najdete v plném znění prohlášení.

* Kontrolní kód (opište): 
* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 4496 záznamů z celkového počtu 4496, zobrazeny 41. - 45.

 1  2  3  4  5  6  7  8  [ 9 ]  10  11 

Jana Dvořáková
Přeji dobrý den,dcera nar.21.9.2013,bude mít 5 let a měří 103cm,váží 18 kg.Porodní váha 3150g,délka 49cm,narozená v termínu.Matka měří 158cm,otec164cm. V 1 roce 77cm váha 8070g,v 18 měs.79cm váha 8920g,ve 3 letech 92cm váha 12,8 kg,ve 4 letech 98cm,v 5 letech 103cm.Dětská p.doktorka ji před rokem brala odběry na můj popud k růstu a vyšlo vše v normě.Je tohle vyšetření dostatečné,nebo je potřeba nějaké speciální?Mám z mé strany sestřenici,která vyrostla 134 cm.Odtud pramení mé obavy,aby jsme něco nezameškali.Zvlášť,když holčičky přestávají růst po dostání 1 menstruace a to dnes může být už i v 9 letech.Pokud bude dcera podobné výšky jako já,tak to budu spokojená.Děkuji předem za odpověď Dvořáková
Dobrý den, Vaše dcera roste dlouhodobě okolo 3. percentilu, což je zcela v souladu s dědičnými předpoklady. Její růstové tempo je v normě, o poruchu růstu se tedy nyní nejedná. Její růst nicméně sledujte, pokud by se začala zpomalovat, vyšetření bych považoval za vhodné.
Monika
Dobrý den, ráda bych si ověřila zda je růst dcery v pořádku (zdá se mi malá)- nyní je jí 3, 5 roku (narozena v březnu 2015). Narozena ve 40+5; váha 3,73, 50 cm; 15 dní 55cm, 7 tydnů 58cm, 3 měsíce 62cm, 4 měsíce 65cm, 6 měsiců 69cm, 8 měsíců 70cm; 10 měsíců 72cm;12 měsíců 74cm; 18 měsíců 74cm - zde se mi začalo zdát, že roste pomaleji; 2 roky - 82 cm; 3 roky 89 cm. Manžel měří 178 cm, váha 74 kg; já(matka) 175 cm, váha 80kg. Děkuji za odpověĎ zda je nutné vyhledat Endokrinologa. pekný den, Monika
Dobrý den, Vaše dcera roste v posledním roce na 3. percentilu, což je méně, než bychom očekávali vzhledem k výškám rodičů, ale ne nijak dramaticky. Zástava růstu mezi 12 a 18 měsíci je podivná, nicméně - rozumím-li tomu dobře - bez jakéhokoli zásahu došlo ke znovuobnovení růstu. Vyvíjí-li se dobře a nemá-li žádnou známku chronického onemocnění, její růst bych nyní sledoval v intervalu 4-.6 měsíců. Pokud by se její růstové tempo začalo zpomalovat, byl by čas na vyšetření na dětské endokrinologii.
Martina Runtová
Dobrý den, mám syna (v listopadu mu bude 12 let), měří 129cm, váha 26kg. V listopadu nás čeká první návštěva endokrinologické poradny ve FN Motol, (nyní chodíme do poradny v Liberci). Zároveň jsme začali řešit rovnátka. Chtěla bych se proto zeptat, zda je vhodné toto kombinovat. Rovnátka mu narovnají zoubky, ale díky růstovému hormonu, který nás nejspíše čeká, tak aby zároveň nebyly zoubky ovlivňovány a nerostly jinak. Děkuji za odpověď, M.Runtová
Dobrý den, léčba růstovým hormonem (bude-li schválena) nepůsobí disproporcionalitu růstu. Rozhodně nelze očekávat, že by po případném zahájení léčby zuby začaly růst "jinak". Jistě tento bod prodiskutujte s Vaším budoucím ošetřujícím lékařem ve FNM.
Michaela
Dobrý den, prosím o posouzení růstu dcery. Dcera nar. 27.3.2015 (v 39.tt), 43cm, 2460g. Od narození sledována na endokrinologii pro IUGR. Matka 158cm, otec 165cm. Následný vývoj: 3 měs.=56cm, 4,47kg - 6 měs.=61cm, 5,80kg - 12 měs.=69cm, 7,21kg - 18 měs.=76cm, 7,62kg - 3 roky=86,5cm, 10,6kg - 3,5 roku=87,5cm, 11kg. Od narození velmi špatně jí. Byla jí provedena vyšetření, při kterých nebyl prokázán deficit růstového hormonu. Nyní se řeší otázka indikace léčby růstovým hormonem. Prosím o názor: Je v tomto případě léčba opravdu nutná? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, je nepochybné, že Vaše dcera v současné době splňuje kritéria pro léčbu růstovým hormonem - při narození byla velmi malá vzhledem k délce těhotenství a svůj růstový deficit do 3 let nedohnala. Zda je léčba nutná: inu, povinnost to jistě není, ale odmítání bych považoval za velmi, velmi nerozumné. Růstová prognóza Vaší dcery v současné době nedosahuje 150 cm, navíc děti s IUGR mívají časnější nástup puberty, což jejich finální výšku dále zhoršuje. Začínat s léčbou v době puberty je ale příliš pozdě na zlepšení, proto bych na Vašem místě návrh na zahájení podávání růstového hormonu v zájmu Vaší dcery akceptoval.
Hana Krabičková
Dobrý den, syn nyní 12,5 let výška 145 cm, 45 kg. Porodní míry 47 cm, váha 3,2 kg, narozen v 38 . týdnu. Matka 168 cm, DM I.typu, otec 179 cm. Předchozí míry dítěte ve 14 dnech 51 cm, v 6 týdnech - 55 cm, ve 3 měs. - 59 cm, v 6 měs. - 67 cm, ve 12 měs - 77 cm, v 18 měs. - 78 cm, ve 3 letech 94 cm, v 5 letech - 105 cm, v 7 letech - 118 cm, v 9 letech 129 cm, v 11 letech 139 cm, nyní 12,5 let - 145 cm. Syn se cca od 3 let léčí se zácpou ve FN Motol, poté předán do péče pediatra, nyní stále užívá Forlax. Prosím o zhodnocení růstu, v porovnání s vrstevníky je výrazně menšího vzrůstu, což u něho vyvolává občasné depresivní stavy. Je možné, že dlouhodobě trvající zácpa a léčba Forlaxem může mít vliv na růst? Prosím o doporučení zda se objednat na specializované vyšetření. Děkuji.
Dobrý den, Váš syn roste trvale mezi 3. a 10. percentilem, dlouhodobě normálním růstovým tempem, bez opožďování. Proto si nemyslím, že by se jednalo o poruchu růstu, vyšetření na dětské endokrinologii nyní nepovažuji za nezbytné. Forlax sám o sobě menší vzrůst jistě vyvolat nemůže, zácpa (pokud se nejedná o příznak chronického onemocnění) také ne. O jeho finální výšce bude rozhodovat časování a průběh puberty, v případě jejího opoždění lze očekávat přesun do vyšších růstových pásem. Jeho růst sledujte, znepokojivé by bylo, pokud by se dostal pod 3. percentil.