Poradna pro dospělé

Poradna pro dospělé

Položit dotaz do poradny

Na dotazy o růstovém hormonu u dospělých pacientů odpovídá Prof. MUDr. Václav Hána, CSc. z III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF a VFN v Praze.

* Kontrolní kód (opište): 
* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 156 záznamů z celkového počtu 156, zobrazeny 1. - 5.

[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 

Vendula Peterková
Dobrý den, před lety jsem se u Vás léčila, je možné na to nyní navázat? Zhoršily se mi nějaké potíže... Děkuji za odpověď.
Dobrý den paní Peterková. Určitě mi zavolejte do ambulance a objednám vás a provedeme vyšetření. S pozdravem Dr. V. Hána
David
Dobrý den, pokud ukončují růst pohlavní hormony, tak co by se stalo, kdyby se snížily? Prodloužila by se mu doba růstu? Synovi je 16 let, dělali rentgen ruky a růstové štěrbiny dlouhých kostí ještě uzavřené nemá.
Dobrý den. Ve specifických patologických situacích, jako je například předčasná puberta, lze tohoto mechanismu využít. Lze zabrzdit pubertu a částečně tak prodloužit růst. Je to situace, kterou ale musí posoudit specialista v této oblasti medicíny. Rozhodně se tak nepostupuje u osob zdravých, které by chtěly jen více vyrůst. S pozdravem Dr. V. Hána
Marko
Dobrý den chtěl bych se vás zeptat na pár věcí ohledně růstového hormonu. Od malá jsem byl léčen na linfoblastickou leukemií. Po prvé jsem jí dostál v 5 letech a poté za 3 roky jsem dostál relaps poté nasledovala transplatace kostní dřeně FN Motole následkem léčby a celotělovému záření se mi zastavil růst. V pubertě jsem dostával na enditrinologií v injekcích růst. hormon jíž jsem 17 let po léčbě a v dnešní době kdy jsem završil 26 let jsem 168cm vysoký chtěl bych se vás zeptat zda li by byla možná alternativní léčba nebo hormony které by mi můj růst navýšili aspoň o 10cm. Jako dospělí muž si připadám malý. Děkují za odpověď
Dobrý den, pane Marko. Vzhledem k tomu, že jste byl a stále jste ve vysoce odborné péči lékařů, předpokládám, že u vás proběhla regulérně puberta. Ať už vlastní nebo v podobě aplikace mužského pohl. hormonu. Pokud ano, pak nepochybně došlo k uzavření růstových chrupavek. Pokud to nastalo, pak nelze již růstovým hormonem a ani jiným hormonem zvýšit vaši výšku. Pokud si nejste jist, zeptejte se vašeho ošetřujícího lékaře, jak se věci v tomto směru mají. S pozdravem Dr. V. Hána
David
Dobrý den, když má můj syn chlupaté nohy jako dospělý muž, pubické ochlupení až k pupku, znamená to, že už pravděpodobně neporoste? Dají se nahmatat růstové štěrbiny na nohou?
Dobrý den, pane Davide. Ano, vypadá to, že plně proběhlo i pohlavní dospívání. Růstové štěrbiny nahmatat nejdou. S pozdravem Dr. V. Hána
David
Dobrý den, mému synovi je 16 let, měří 173 cm, za celý rok vyrostl pouze o 1 cm. Pubické ochlupení měl v 10,5 letech, v podpaží ve 12 letech, na nohách ve 14 letech. Na začátku 15. roku měl sex. maturaci P5, G4, testes kolem 20 ml. Do 12 let se krásně lineárně držel svého růstového pásma (50. percentilu). Ve 13 letech vybočil ze svého pásma (50. percentilu) nahoru, byl asi o 5 cm vyšší, než jeho původní pásmo (50.percentil). Nyní (v 16.letech) je naopak o pár cm pod svým původním růstovým pásmem. Je ještě možná léčba růstovým hormonem nebo zpomalení puberty? Jaká je pravděpodobnost, že už má uzavřené růstové štěrbiny? Může se na 50. percentil ještě vrátit?
Dobrý den Davide. podle všeho to vypadá, že váš syn netrpí nedostatkem růstového hormonu a růst i pohavní dospívání u něj probíhají v mezích. Zpomalení růstu po růstové akceleraci nyní naznačuje již menší schopnost dalšího výraznějšího růstu. V každém případě je léčba růstovým hormonem indikována a možná jen u pacientů, kteří mají prokázaný těžký nedostatek tohoto hormonu, takže u vašeho syna by ani v minulosti léčba možná nebyla. S pozdravem Dr. V. Hána