#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 6. 3. 2024

Dobrý den, ráda bych se zeptala…. Dcera byla odeslána k vyšetření na endokrinologii. Zde podstoupila odebrání krve a rentgen ruky. Dle paní doktorky má vše v pořádku , tedy krevní testy a rentgen odpovídá staří dcery.
Paní doktorka doporučuje užívání růstového hormonu. Dle jejich předběžných informaci by dcera měla vyrůst 145-150cm pokud nebude léčena růstovým hormonem.
Můj dotaz zní… je možné podstoupit ještě nějaké vyšetření, které by určilo, zda dcera má funkční růstový hormon a zda v tomto případě bude nutné růstový hormon podávat….
Je možné, aby dcera rostla sice pomaleji, ale rostla a mohla dosáhnout výšky 155cm bez léčby?
A lze nějakým způsobem podrobněji popsat, kde se dcera nachází v růstovém grafu?
Předem Vám moc děkuji za odpovědi. S pozdravem Jaroslava Roulová

Pohlaví dítěte
Výška otce 183 cm
Výška matky 157 cm
Porodní hmotnost 3.38 kg
Porodní délka 47 cm
Délka těhotenství při porodu 40.1 týden
Dostupné údaje o výšce

Dcera narozena 14.6.2018 . Na kontrole v 5 letech měla 98cm a 14kg.
Nyní 101,5cm a 16kg.

Odpověď odborníka, 1. 4. 2024

Dobrý den, léčba růstovým hormonem se podává jednak dětem, které ho mají málo a jednak těm, které jsou malé z jiných důvodů, u kterých bylo prokázáno, že růstový hormon pomáhá ke zvýšení dospělé výšky. Deficit růstového hormonu u nich tedy nemusí být prokázán. Na základě Vašeho dotazu soudím, že důvodem pro zahájení léčby je tzv. růstové selhávání navazující na nitroděložní růstovou retardaci. Vaše dcera kritéria splňuje, její délka při narození neodpovídala délce těhotenství a aktuální výška je nižší než -2.5 SD. V tom případě je indikována k léčbě. O tom, zda se léčba skutečně zahájí, rozhodujete Vy společně s Vaším dětským endokrinologem, který by Vám měl odpovědět na Vaše otázky. Já bohužel nemám k dispozici kompletní růstová data (Váš dotaz obsahuje pouze hodnoty porodní a poté aktuální), nemohu se vyjadřovat zcela konkrétně, nicméně v případě diagnózy nitroděložní růstové retardace se testy na produkci růstového hormonu neprovádějí, pokud k tomu není jiný důvod a koncentrace IGF-1 je v normě.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.