#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pomalejší růst dítěte může zapříčinit nízká porodní hmotnost

S čím nižší hmotností se miminko narodí, tím větší je pravděpodobnost, že v budoucnu neporoste tak, jak by mělo. Lékaři nedávno potvrdili, že tento vztah platí u dětí s chronickým onemocněním ledvin.

S čím nižší hmotností se miminko narodí, tím větší je pravděpodobnost, že v budoucnu neporoste tak, jak by mělo. Lékaři nedávno potvrdili, že tento vztah platí u dětí s chronickým onemocněním ledvin.

V obecné populaci je nízká porodní hmotnost spojena se zpomalením růstu dítěte a malou postavou v dospělosti jen vzácně. U dětí s chronickým onemocněním ledvin se naopak tento problém objevuje mnohem častěji. Navíc děti s chronickými nemocemi ledvin se častěji rodí s nízkou porodní hmotností. To platí jak pro děti, které se s onemocněním již narodily, tak pro ty, které onemocněly během dětství.

Ledviny v ohrožení

Na závěry lékařů lze ale pohlížet i jiným způsobem. Vztah mezi chronickým onemocněním ledvin, nízkou porodní hmotností a zhoršeným růstem může platit proto, že nízká porodní hmotnost u dítěte zvyšuje riziko onemocnění ledvin v průběhu dětství. A tento problém v raném věku zdaleka nekončí. Lidé, kteří se narodili s nízkou porodní hmotností, totiž i v dospělosti častěji trpí některým chronickým onemocněním ledvin.

Děti narozené v normálním termínu váží průměrně 3,5 kg a jisté odchylky směrem nahoru i dolů jsou zcela normální. Pokud však narozené dítě váží méně než 2,5 kg, odborníci mluví o nízké porodní hmotnosti. Ta sama o sobě nemusí mít žádnou zdravotní příčinu a mnohé děti svůj hmotnostní nebo růstový deficit brzy po narození doženou.

Kouření snižuje porodní hmotnost dítěte

V některých případech však nízká porodní hmotnost může být známkou vrozeného onemocnění nebo odrážet negativní faktory, které na dítě v děloze působily. Typickým příkladem je kouření, kdy děti žen, které v těhotenství kouří, se často rodí s nižší porodní hmotností.

(vek)

Zdroj: www.medicalnewstoday.com