#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Růst dětí: co se v grafech nedočtete

Mezi věci, které zajímají čerstvé rodiče, určitě patří to, jestli jejich potomek správně roste. Jakmile křivka růstu neodpovídá percentilovým grafům, může být důvod k obavám. Naštěstí málokdy je důvod ke skutečné panice.

Růst podle životních etap

Velikost dítěte v den porodu závisí částečně na genetické výbavě, ale například i na tom, jestli je prvorozené. Tyto děti bývají menší, protože děloha matky je v prvních měsících menší a těsnější. Chlapci jsou často větší než děvčata a dvojčata jsou menší než průměrný novorozenec. Velikost dítěte mohou ovlivnit i další faktory:

  1. Hmotnost matky – obézní ženy mívají i větší potomky.
  2. Váhový přírůstek během těhotenství – velmi malý přírůstek (do 5 kg) znamená většinou i menší miminko.
  3. Kouření a konzumace kofeinu – obojí má na velikost nenarozeného dítěte negativní vliv.
  4. Chronická onemocnění matky – například diabetičky mají obvykle větší potomky než ostatní ženy.

Během prvních dvou let dítě vyroste přibližně do poloviny své dospělé výšky. Rychlost závisí na jeho porodní délce. Pokud je novorozenec malý, ale geneticky je naprogramován k velikosti basketbalisty, bude růst v prvních měsících rychleji než velké novorozeně, které má být v dospělosti menšího vzrůstu.

Více spánku, více centimetrů

Růst dítěte není plynulý, ale přichází ve vlnách. Díky tomu se vám může zdát, že jeden měsíc je váš potomek „oplácaný“, zatímco další měsíc se „vytáhl“ o pár centimetrů. Trvání této vlny (tzv. růstový spurt) je u každého jedince individuální. Nikdo neví, co způsobuje, že jeden měsíc dítě roste rychleji než další. Lze ale pozorovat jisté sezónní tendence. I když přesné vědecké vysvětlení neexistuje, děti rostou nejrychleji v létě a nejpomaleji na podzim. Lékaři ale vědí, co růst startuje. Je to růstový hormon, který je produkován během dne, ale masivně se uvolňuje ve spaní. Proto je tak důležité, aby děti i dospívající měli dostatek kvalitního spánku.

Bouřlivé dospívání

Dospívání je období nejvýraznějších změn, ať už fyzických, či psychických.

  • Dívky nejvíce rostou kolem svých 12 let a konečné výšky dosáhnou přibližně ve 14 letech.
  • Oproti tomu chlapci se často zdají menší, jejich růstová vlna začíná o rok až dva později než u dívek.
  • Během dospívání ale slečny rychle předeženou a rostou přibližně do16 let.

(jez)

Zdroj: www.parenting.com