#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Růstový hormon a pravda o jeho vlivu na kondici a stárnutí

Růstový hormon si většinou spojujeme s léčbou poruch růstu u dětí. Je ale možné, že jste o něm slyšeli i v souvislosti se zlepšováním fyzické kondice a zpomalením projevů stárnutí. Jak je to tedy s jeho vlivem na zdravé osoby?

Růstový hormon (RH) je protein, který se tvoří v mozku (v hypofýze) a je uvolňován do krevního oběhu. U dětí a dospívajících podněcuje růst kostí a chrupavek a obecně podporuje tvorbu bílkovin či přeměnu tuku na energii. Hladina tohoto hormonu se v průběhu života mění – během dětství postupně roste, nejvyšší je v pubertě a s přibývajícím věkem klesá. Množství růstového hormonu v krvi je proměnlivé i v průběhu dne – jeho hladina je vyšší například po tělesné námaze.

V léčbě ano, ve sportu ne

K léčbě růstovým hormonem se přistupuje u dětí s jeho prokázaným nedostatkem. U dospělých se nedostatek RH objevuje zřídka a většinou souvisí s dalšími problémy postihujícími mozek (hypofýzu a hypotalamus). Jak v takovém případě léčba růstovým hormonem ovlivňuje organismus?

  • Přispívá k nárůstu svalové hmoty.
  • Zvyšuje výkonnost.
  • Chrání kosti před zlomeninami.
  • Snižuje riziko srdečních onemocnění.

Právě kvůli výše uvedeným účinkům proniká užívání růstového hormonu do sportu. A to i přesto, že aplikace růstového hormonu přináší různé nežádoucí účinky a je zakázána Světovou antidopingovou agenturou. K nejčastějším nežádoucím účinkům patří:

  • zadržování tekutin,
  • bolesti svalů a kloubů,
  • zvětšení prsou,
  • syndrom karpálního tunelu.

Vliv na výkon? To je to, oč tu běží

Zda může mít růstový hormon sám o sobě nějaký vliv na výkon sportovců, není možné přesně vědecky doložit. Na sportovním výkonu se kromě fyzické kondice podepisuje mnoho faktorů, včetně těch psychologických. Vědci jsou ale schopni vyhodnotit vliv RH na organismus jako takový. Příkladem je sledování několika stovek amerických dobrovolníků, kterým po 20 dnech injekcí s RH vzrostla tělesná hmotnost o 2 kg. Nárůst ale nijak nezlepšil jejich sílu nebo fyzickou výkonnost, naopak se u nich objevily nežádoucí účinky jako zadržování tekutin.

Stárnutí stejně nezastavíme

Stárnutí = úbytek svalové hmoty a více tukových zásob. Teoreticky by tedy mohl být růstový hormon adeptem na zastavení projevů stárnutí. Tento hormon ale není schválen jako bezpečný, nebo dokonce doporučený prostředek v boji s věkem. Desítky studií týkajících se osob v pokročilém věku ukazují, že při užívání RH se často objevují nežádoucí účinky. Žádný výrazně pozitivní vliv nebyl prokázán ani na hladinu cholesterolu, tuků v krvi či hustotu kostní tkáně.

Vsaďte na přirozené metody

Mnohem účinnějším opatřením při zvyšování fyzické kondice i udržování mladistvého těla je pravidelné cvičení a správné složení stravy. Tím je možné dosáhnout nárůstu svalové hmoty, zlepšení výkonnosti i celkově dobrého zdravotního stavu ve vyšším věku.

(pak)

Zdroj: http://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/growth-hormone-athletic-performance-and-aging