#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Růstový hormon – po onkologické léčbě může chybět!

U některých pacientů, kteří v dětství bojovali s rakovinou, se mohou v dospělosti projevit poruchy endokrinního systému. Ten pomocí hormonů reguluje mnoho dějů, například růst či nástup puberty. Ozařování nebo některé operace mohou vést třeba k nedostatku růstového hormonu.

Velmi důležitý hormon

Endokrinní systém zahrnuje několik žláz, z nichž nejvýše jsou postavené hypotalamus a hypofýza (podvěsek mozkový), produkující růstový hormon. Ten je v kombinaci s hormony štítné žlázy, pohybem a výživou zodpovědný za růst dětí. Také však ovlivňuje:

  • hladinu cukru v krvi,
  • vývoj zubů a kostí,
  • funkce srdce a cév,
  • využití tuku organismem,
  • tvorbu svalů,
  • centra pro náladu a emoce v mozku.

V dospělosti jeho produkce ve snížené míře pokračuje. Nedostatek růstového hormonu se může objevit po onkologické léčbě i nezávisle na ní.

Když chybí

Pokud růstového hormonu není v organismu dostatek, dochází k výraznému zpomalení růstu. Děti jsou obvykle menší, nevyrostou víc než 5 cm za rok a vypadají mladší než jejich vrstevníci. U dospělých se objevuje řídnutí kostí, svalová slabost, zvýšený cholesterol nebo nárůst tělesného tuku. Pociťují také únavu, úzkost a pesimismus. K faktorům, které mohou množství růstového hormonu negativně ovlivňovat, patří:

  • léčba rakoviny v dětském věku před dosažením výšky dospělého člověka,
  • ozáření hlavy nebo mozku,
  • celotělové ozáření,
  • operace mozku, zejména v blízkosti hypofýzy.

Doporučený screening

Všechny děti, které prodělaly onkologickou léčbu, by měly každoročně chodit na prohlídky. Lékaři zjišťují jejich výšku a hmotnost, výživu a celkové prospívání. Ty děti, kterých se týkají uvedené rizikové faktory, by měly být kontrolovány po 6 měsících až do doby ukončení růstu. Je také vhodné zvážit jiné možné příčiny růstových problémů, například sníženou funkci štítné žlázy. Při podezření na deficit růstového hormonu bude dítě pravděpodobně odesláno k odborníkovi na hormonální onemocnění, tedy endokrinologovi. Ten může provést více specifických testů k určení správné diagnózy.

Účinná náhrada

Pokud hypofýza netvoří vlastní růstový hormon, léčba spočívá v jeho doplnění či nahrazení. Syntetický hormon se aplikuje injekčně zpravidla po dobu několika let. A to až do doby, dokud dotyčná osoba nedosáhne přiměřené nebo maximální možné výšky.

(mir)

Zdroj: https://www.childrensoncologygroup.org/index.php/hormonesandreproduction/growthhormonedeficiency