#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Selhání imunity u dětí v souvislosti s covidem-19. Co víme s odstupem času?

V letech 2020–2022 zahltilo onemocnění covid-19 celý svět, a to nejen ten medicínský. Covid-19 však není jediné nové onemocnění, které se v souvislosti s celosvětovým rozšířením viru SARS-CoV-2 objevilo. Řeč je o tzv. PIMS-TS. Co se pod tímto akronymem skrývá? Doslovně přeloženo, jedná se o pediatrický zánětlivý multisystémový syndrom. Své zkušenosti s ním mají i čeští lékaři. Co o něm prozatím víme?

Po první vlně pandemie onemocnění covid-19, na jaře roku 2020, zaznamenali italští lékaři zvýšený výskyt příznaků jedné z vzácných dětských nemocí – tzv. Kawasakiho nemoci. Kawasakiho nemoc je onemocnění cév, které se v důsledku zánětu roztahují v různě širokých úsecích. Bývá doprovázené horečkami, zánětem spojivek, změnami na sliznicích, zduřením krčních uzlin, zarudnutím na různých částech těla a v neposlední řadě také postižením srdečního svalu. Klinicky a epidemiologicky zde však byly určité nesrovnalosti.

Postupně se ukázalo, že nejde o zmíněnou diagnózu, ale o jiné vzácné onemocnění – syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi spojený s onemocněním covid-19 u dětí (PIMS-TS). Dle dostupných dat onemocnění PIMS postihne 1 z 1000 dětí, které nemoc covid-19 prodělaly nebo které byly viru SARS-CoV-2 vystaveny a onemocnění přestály bez povšimnutí.

Varovné příznaky aneb kdy na PIMS-TS pomýšlet

Pokud se dva až šest týdnů po kontaktu s virem objeví u vašeho dítěte horečka doprovázená dalšími příznaky, je vhodné PIMS-TS vzít v úvahu. Mezi zmiňované další projevy patří vyrážka, oboustranný nehnisavý zánět spojivek, trávicí obtíže, jako například průjem, nebo dechové obtíže. Poškozeny mohou být i ledviny, dítě pak močí málo či přestává močit úplně. Výjimkou nejsou ani neurologické projevy, jako například bolesti hlavy, podrážděnost či křeče. Přítomna bývá i bolest kloubů a svalů. Nejzávažnější je postižení samotného srdečního svalu, typické právě pro tento syndrom (až v 68 % případů).

Návštěva pediatra. Co nás čeká dál?

Pokud váš pediatr zhodnotí dané příznaky jako možnou diagnózu PIMS-TS, bude vaše dítě hospitalizováno a rozběhne se diagnostický a léčebný maraton. Kromě zjevných klinických příznaků dochází i ke změnám v krvi. Od normy bývá odchýlen počet krevních buněk a jsou přítomni zánětliví ukazatelé. Děti se tak nevyhnou nezbytným krevním odběrům. Pomocníky v diagnostice jsou i různé zobrazovací metody. Všechna tato vyšetření jsou bezbolestná – ať už se jedná o echokardiografické zobrazení srdce, rentgenový snímek hrudníku, či ultrasonografii břicha.

Samotná terapie je založena na podobném principu jako léčba výše zmíněné Kawasakiho nemoci. Lékaři při prvních setkáních postupovali na základě zkušeností právě s tímto onemocněním. První volbou je podání imunoglobulinů. Jedná se o protilátky aplikované nitrožilně. Dále se v terapii využívají kortikosteroidy a další modulátory imunitní odpovědi organismu. Ze symptomatických léčiv jsou to pak léky na snížení teploty, léky podporující správnou funkci ledvin, při poruchách funkce srdce pak terapie srdečního selhávání. Do vyloučení bakteriální infekce mohou být podávána i antibiotika. Antivirotika své místo v terapii nenašla. 

Jistou naději v pokles počtu případů přináší vakcinace nižších věkových skupin. 

Nepodceňujte příznaky, ale nepanikařte

Postcovidový syndrom postihuje děti dosud zdravé, bez přidružených onemocnění. Jde o vzácné onemocnění, nicméně pokud vaše dítě vykazuje výše uvedené příznaky, covid-19 prodělalo anebo víte, že bylo před dvěma a více týdny v kontaktu s pozitivně testovanou osobou, neváhejte navštívit lékaře. Jako u většiny onemocnění je včasné rozpoznání a zahájení léčby klíčové. Zároveň však mějte na mysli, že zvýšená teplota i přítomnost vyrážky může mít, a obvykle mívá, jinou příčinu.

(vrjo)

Zdroje: 

1. LEBL, Jan, FENCL, Filip, STARÁ, Veronika a DAVID, Jan. Syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi spojené s onemocněním covid-19 u dětí (PIMS-TS). Paediatrics News. Praha: We Make Media, 2021, 2 (1), 8–12. ISSN 2695-0847.

2. www.prolekare.cz/covid-19/pims-ts-jako-novy-pediatricky-syndrom-souvisejici-s-covid-19-diagnostika-lecba-a-prvni-ceske-zkusenosti-125733

3. www.pediatriepropraxi.cz/incpdfs/ped-202101-0009_10_001.pdf

4. www.pediatriepropraxi.cz/incpdfs/ped-202101-0001_10_001.pdf