#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 24. 3. 2021

Dobrý den, mám dotaz. Je mi 15, měřím momentálně 171cm, strachuji se o svou výšku a chtěl bych ještě vyrůst, abych měl alespoň 180cm. Teď nějaké údaje... otec měří 172 (zhruba stejně jako já), matka měří 161. Výška mého otce mi přijde zvláštní, protože například můj děda měl 176, strýc má 178. Ja se snažím dělat maximum pro své tělo, sportuji denně, každý den jsem venku minimálně dvě a půl hodiny. Vždy po sportu se protahuji, zvedám činky a cvičím s vlastní váhou. Podle mě a toho, jak se pozoruji bych usoudil, že mám trochu zpomalenou pubertu, začala mi zhruba ve 14 a půl letech. Když jsem měřil 13, tak jsem měřil 157, ve čtrnácti 163 a teď v patnácti 170/171. Všichni mi říkají, že bych to měl dokázat, ještě vyrůst, že bych prý 180 měl mít. Jím docela zdravě, piju jenom vodu, procento tělesného tuku se pohybuje někde okolo 13%. Také jsem si dost všiml, že nejspíše budu mít hodně testosteronu, táta, děda i všichni před ním to tak měli. Nevím, jestli testosteron hraje roli v růstu, ale vy to budete vědět. Přes zimu jsem bral co nejvíce vitamínu D. To je asi všechno, co bych v jako základní info řekl. Takže... mám šanci vyrůst alespoň do 180cm? Každý večer se za to modlím ;)
Předem děkuji za odpověď, pokud byste ještě nějaké informace potřebovali, tak není problém... vše doplním, pokud budu vědět. :)

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 3. 4. 2021

Dobrý den Martine, Tvá aktuální výška jde zcela v normě vzhledem k ostatním stejně starých chlapcům, odpovídá dědičným předpokladům daným výškami rodičů. Zda dorosteš do 180 cm, to opravdu takhle na dálku nelze s jistotou říci. Spíše mi přijde pravděpodobnějších 175-180 cm, což je zcela v pořádku. Jsem jen trochu skeptický stran Tvých aktivit pro zvýšení finální výšky, nemyslím si, že by cokoli z toho, co popisuješ, opravdu fungovalo. Ale jinak na tom není nic špatného, zdravý životní styl se hodí vždy.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.