#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 31. 5. 2021

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli je možnost, že ještě vyrostu? V létě mi bude 18 a mám 171cm, otec má cca 174/175 a matka 171/172... Můj strejda taky začal růst později a teď má něco přes 180 a to podobný i bratr... na můj věk mám celkem i dost malou nohu (jen 40), tak jestli mám zvažovat brát nějaké aminokyseliny/arginin nebo různé podpory růstu..
(Jinak prarodiče - oba dědové nad 170 [nevím přesně] )
Snažím se sportovat i vyváženě jíst, napadlo mě, jestli nemám opožděnou pubertu, měl jsem dřív problém se štítnou žlázou, byl jsem po dlouhé době na prohlídce a vše bez problému...

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 31. 5. 2021

Dobrý den, podpora růstu aminokyselinami nebo něčím jiným váš růst podstatně neovlivní. Předpokládám, že jste zdravý mladý muž, který nemá nedostatek těchto látek v organismu. Vaše současná výška se blíží výšce vašeho otce, které pravděpodobně dosáhnete. Pokud byl váš věk při nástupu puberty proti jiným chlapcům o něco pozdější (což předpokládám), měl by váš růst pokračovat i po 18. roce a výsledná výška v dospělosti by v takovém případě mohla být případně i vyšší, než je výška otce (uplatněním vlohy ze strany matky). Závisí na celkovém zdravotním stavu, denním režimu a na dalších faktorech. Blíže se nelze vyjádřit, uvádíte pouze jeden údaj o své výšce ze současné doby.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.