#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 10. 6. 2021

Dobrý den, je mi 18 let, měřím 186 cm, ale příjde mi, že moje tělo stejně trpí nedostatkem růstového hormonu. Mám opožděnou pubertu (vypdaám tak na 15+-), pořádně mi ješte nezačali růst vousy (ještě jsem se nikdy nemusel holit). Co se týče dalších příznaků nedostatku růstového hormonu, mám např. suchou kůži, málo osvalení (i přesto, že sportuji a posliluji), necítím se taky příliš šťastně a v pohodě.
Musím dodat, že mám autoimunní schopnost šťítné žlázy, konkrétně hypofunkci, myslíte že to může hrát roli? a je možné, že mám růstového hormonu opravdu nedostatek?

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 17. 6. 2021

Dobrý den, prakticky jistě se nejedná o deficit růstového hormonu, to byste nevyrostl na Vaši současnou výšku. Spíše jde o opožděnou pubertu, tedy stav, který by se měl spontánně upravit. Pokud máte pocit, že se Vaše pubertální známky nevyvíjejí a neodpovídají dospělému muži, obraťte se na svého praktického dětského lékaře, který rozhodne, zda je nutné endokrinologické vyšetření. Máte-li funkci štítné žlázy na léčbě dlouhodobě v normě, jistě to nesouvisí s popisovaných problémem.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.