#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 12. 6. 2021

Dobrý den, prosím poraďte jak zastavit růst syna je mu 13 a má výšku 185 vel.nohy 44,už jsme trochu zoufalé kam až poroste. Otec měří 178 , já 169 už nás oba prerostl. Mame v rodině vysokého dědu 193. Ale syn by rád přestal růst. Nemá žádné potíže a náse obvodní lékařka řekla že je to v pořádku. Že po pubertě růst přestane.Ale já si myslím že ne. Poraďte prosím co a kam se obrátit.Moc vám děkuji.H.M

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 7. 7. 2021

Dobrý den, Váš syn nyní roste poměrně výrazně nad 97. percentilem, mimo pásmo dané dědičnými předpoklady. Ve většině těchto případů se jedná o běžnou variantu normy, kdy si dítě "vybere" od svých předků genové varianty asociované s vysokým vzrůstem, jinak je ale zcela zdravé. V ojedinělých případech může být takto vysoký vzrůst způsoben jiným onemocněním, například nadprodukcí růstového hormonu. Rozdíl lze velmi jednoduše odečíst z růstové křivky, bohužel jste ale ve svém dotazu nedodali předchozí růstová data Vašeho syna, nejsem schopen se tedy k tomu vyjádřit. Váš praktický dětský lékař by ale měl posoudit, zda jde o geneticky podmíněný vyšší vzrůst či zda se nemůže jednat o některou ze vzácných příčin.
Stran ovlivnění finální výšky: ve 13 letech jsou možnosti velmi omezené až nulové, souhlasím s názorem vašeho pediatra, že po pubertě se růst jistě zastaví. Pokud byste chtěli lépe předpovědět finální výšku a vyloučit případné další příčiny, můžete se po konzultaci se svým pediatrem objednat k dětskému endokrinologovi.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.