#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 28. 4. 2024

Dobry den, je mi 17 let a merim 150 cm moje mamka meri 162 a muj tata 175 :( trapim se s vyskou uz nekolik let je to ma nejvetsi nejistota ..chodim na endokrilonogicke vysetreni a tam zjistili ze jsem zdrava a mam dostatek rustoveho hormonu (rikali ze velmi velke mnozstvi) vypocitali mi vysku do budnoucna cca 162 cm ..ve 12-13 rikali ze prudce vyrostu ale to se nestalo,tak stale nechapu co se stalo ze jsem nevyrostla je jeste nejaka moznost vyrust ?a menstruaci jsem dostala ve 14 a dodnes ji mam nepravidelnout.Beru vitaminy,cvicim,spim 8 hodin,nekourim ani nic takoveho …Doufam ze bude nejaka moznost jeste vyrust..jestli mate treba nejakou tipy na vitaminy budu rada za nejake doporuceni.Dekuji

Odpověď odborníka, 13. 5. 2024

Dobrý den, výška 150 cm u dívek ve věku 17 let je pod populační normou – tedy je to výška nízká. Je též významně nižší proti očekávané výšce podle rodičů.
Uvádíte, že u vás nedošlo k růstovému spurtu (výšvihu) kolem 12-13 roku věku.
To by mohlo být pro lékaře určitým vodítkem. První menstruace ve 14 letech je
v pořádku, ale po 3 letech by již měl být pravidelný menstruační cyklus. Vaše
malá výška a nepravidelný cyklus mohou představovat společný problém, může se ale jednat i o dvě různé záležitosti. Další růst postavy se podle vámi
sdělených údajů nezdá být pravděpodobný (3 roky po první menstruaci), růstové štěrbiny jsou již zřejmě uzavřené (k tomu dochází u většiny dívek mezi 15.-16.
rokem). Určitě lze doporučit kontrolní endokrinologické vyšetření k přehodnocení stavu a objasnění příčiny vašeho malého vzrůstu. Ne vždy se jedná o nedostatek růstového hormonu. Pozornost zaslouží i nepravidelný cyklus 3 roky po první menstruaci (vyšetření ve spolupráci s gynekologem).

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.