#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hormonální léčba

Dotaz, 27. 8. 2023

Dobrý den,
je mi 19 let, měřím 155,5cm - matka: 154cm; otec: 170cm; Byla jsem na endokrinologii a byl mi předepsaný Hydrocortison, který jsem hrozně dlouho (asi od 10 let) denodenně brala 3x denně. Bylo mi řečeno, že mi pomáhá s mojí výškou. Nemám moc na koho se obrátit a z osobních důvodů té konkrétní doktorce moc nevěřím. Nyní mám velké komplexy co se týče mojí výšky. Dala by jste mi prosím nějakou radu co dělat?
Kostní štěrbiny se mi uzavíraly asi v 13-14 letech podle krevního rozboru. Jediný lék, který jsem brala byl již zmiňovaný Hydrocortison, což jsem se dozvěděla, že je stresový hormon. Proto úplně nerozumím, proč mi nebyl poskytnutý růstový hormon. Vím, že jsou určité podmínky na podání, ale pokud jsem se správně dočetla, tak jsem je v 12 letech splňovala.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 29. 8. 2023

Dobrý den, na váš dotaz by jistě nejlépe a zasvěceně dokázal odpovědět váš ošetřující lékař, jemuž jsou známy veškeré okolnosti vašeho zdravotního stavu a tím i důvod k dlouhodobé léčbě Hydrokortizonem. Uvádíte ukončení růstu cca mezi 13-14. rokem. Byla důvodem k podávání Hydrokortizonu určitá hormonální nerovnováha s nadbytkem mužsky působících hormonů? Pokud jde o léčbu růstovým hormonem, pro jeho podávání jsou skutečně určena přísná kritéria, která musí být splněna – jedná se o některou z diagnóz, spojených se závažnou poruchou růstu. Uvádíte výšku své postavy 155,5 cm, což odpovídá výšce vaší matky i výšce v dospělosti, kterou bychom u vás očekávali podle obou vašich rodičů. Vaše výška je považována za výšku pro ženy normální, na dolní hranici normy pro české ženy. O poruchu růstu se tedy nejedná.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.