#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kontrola vývoje ve 22 letech

Dotaz, 12. 10. 2022

Dobrý den. Mám několik dotazů týkajících se několika problémů. 1. Je mi 22let. Mám výšku cca 165cm a váhu 90kg. Ve 13 letech jsem začal intenzivně cvičit. Jednalo se o silové cviky. ( vzpírání ) je možné, že cvičení v takovém mladém věku má za následky právě takovou výšku? 2. Chtěl bych zvýšit objem svalů a nejsem spokojený se svou výškou, je opravdu zaručené zvýšení výšky díky užívání růstových hormonů- peptidů. Opravdu užívání těchto látek působí i na délku penisu?
3. Mám již ochlupení na celém těle, rozkrok, podpaží... nohy... hruď. Ale vousy jsou stále problém a jsou velice řídké... Mám pocit že ve věku 22 let bych měl správně vypadat trošku více jako chlap.

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 18. 10. 2022

Dobrý den,
Ve 22 letech je již člověk téměř ve 100% dospělý a výška je definitivní, protože jsou uzavřey růstové štěrbiny. Používání růstového hormonu v tomto věku by vedlo k akromegaloidním rysům (růst brady, uší ,rukou a nohou … ) nikoliv do výšky. Pokud jste ochlupen po celém těle, tak je velmi nepravděodobné, že byste nebyl dospělý. Domluvte se svým praktickým lékařem a ten posoudí, jestli je vývoj v normě.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.