#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Růst nad 97. percentil

Dotaz, 12. 10. 2021

Dobrý den, jsem 189 cm vysoká, nejvyssi v rodine. Moje matka za mlada měřila 180 a otec také. Sestra měří 171 cm a všichni ostatní z rodiny také nemají více než 180. Nemám žádné zdravotní problémy takze jsem svoji výšku nikdy neřešila. Teď ale k mému dotazu. Když jsem v rodině takto vysoká jediná je nutné aby i má dcera byla takto veliká, není nějaká šance že by byla menší? (Otec je také vysoký). Nyní je ještě malá (15 měsíců)
Když jsem se ptala v poradně na pediatrii jestli nejde její růst nějak pohlídat na endokrinologii doktorka tvrdí že ne, že to ovlivnit nelze. Co jsem ale pročítala dotazy ostatních tak existují prostředky k zajištění aby dívka neměřila více jak 185cm a chlapec 204 cm. Potřebuji zadanku na endokrinologii nebo mohu dceru objednat sama? V případě jejího růstu nad 97. Percentil je možnost ji pomoci?
Děkuji za odpověď

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 18. 10. 2021

Hezký den,
V 15 měsících nelze hodnotit možnou dospělou tělesnou výšku. Pokud přesáhne 97.percentil ve 3 letech, tak pak je vhodné objednat se na dětskou endokrinologii, ideálně do centra pro léčbu růstovým hormonem, kde se také více věnují vysokému vzrůstu.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.