#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Růst v 19 letech

Dotaz, 13. 5. 2022

Dobrý den,
mám 19 let a výšku 198 cm, začíná mě to omezovat na životě (sklánění se do dveří apod.). Čeho se ale děsím nejvíc je, že ještě rostu. Během posledních 4 let jsem vyrostl opravdu enormně (v 9. třídě jsem nepatřil ani mezi nejvyšší ve třídě). Jaká je šance, že ještě porostu? A existuje nějaký způsob (jakýkoliv), jak to zastavit? Nechci porůst už ani o milimetr. Předem děkuji za radu.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 19. 5. 2022

Dobrý den, pokračující růst ve věku 19 let není obvyklý. Podle vámi sdělených údajů by se mohlo jednat o takzvané konstituční opoždění růstu, kde puberta a s ní spojené urychlení růstu
nastupuje o něco později a v takovém případě je i růst ukončen později, než je obvyklé. Takový stav léčbu nevyžaduje. Příčina ale může být i jiná. Doporučuji proto objednat se na odborné vyšetření v endokrinologické ambulanci, kde bude posouzen nejen váš růst, ale i celkový zdravotní stav a budou provedena nezbytná vyšetření k objasnění příčiny a odhadu případného dalšího růstu. Protože jste již v dospělém věku, je nezbytné obrátit se na endokrinologickou ambulanci pro dospělé osoby.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.