#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Růst v graviditě

Dotaz, 8. 3. 2022

Pěkný den, mám zřejmě nevšední dotaz; je možné vyrůst o několik cm v době těhotenství ? Měřila jsem vždy již od 15 let 180cm, a po porodu syna najednou 182 cm, dokonce i mohu mam o číslo větší, je to vůbec možné ? Plánujeme aktuálně druhého potomka, no další 2 cm na výšce už bych jako žena opravdu nechtěla. Jde v dospělosti výška nějak zkorigovat, napr.: zkrácením kostí?

Případně ještě jeden dotaz, kdybychom měli dceru, kdy začít řešit, případně ať nemá 190 cm, byť je to třeba v pořádku díky genetice rodičů (matka 180, teď tedy 182 a otec 191), ale přeci jen esteticky nežádoucí.

Děkuji Vám.

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 21. 3. 2022

Dobrý den, nemyslím, že by gravidita mohla způsobit urychlení růstového tempa, spíše soudím na nepřesnost jednoho z měření (nebo obou :-) či na kolísání výšky v průběhu dne v důsledku změn velikostí meziobratlových plotének. Nelze tedy očekávat, že by i další gravidita "přihodila" další centimetry. K budoucímu potomkovi: nechme se překvapit, pokud by její výška skutečně ukazovala na nadměrný vzrůst v dospělosti, je možné to v průběhu růstu korigovat (na rozdíl od dospělosti).
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.