#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výška postavy v dospělosti

Dotaz, 3. 2. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je nějak cvičení na skoliozu ovlivneno výškou? Je mi 15,5 (opět červen 2005) měsíčky mám rok a půl, vážím 61kg, měřím necelých 160cm....je možné cvičením nějak svoji výšku "vytáhnout" (nebo ovlivnit?)
Další dotaz. Jak je to s kávou? Měla by snižovat dobu růstu, je to tak? O kolik měsíců v průběru, nebo jinak.......když si dám např. jednou za měsíc kafe, ovlivní to nějak růst?
Když mám rodiče mamka (155cm), taťka (173cm) kolik cm bych mohla zhruba vyrůst, pokud máte prostředky k tomu mi otázky zodpovědět? Děkuji mnohokrát.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 7. 2. 2021

Dobrý den, skolioza jistě výšku postavy ovlivňuje. Závisí na jejím stupni a na doporučené léčbě (dostačuje pouze cvičení?, je nutno nosit korzet? je doporučena operace?).
O vlivu kávy na růst postavy mi není nic známo, k dotazu se tedy nedokážu vyjádřit. Nicméně, nedomnívám se, že by pití kávy 1x za měsíc mohlo negativně ovlivňovat růst.
K možnému dalšímu růstu ve věku 15,5 roku: u dívek s normálním nástupem a průběhem puberty růst obvykle končí mezi 15.-16. rokem. Ve vašem případě je očekávaná střední výška v dospělosti (podle výšky rodičů) 157,5+/-8,5 cm.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.