#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Malý vzrůst dítěte: co nejrychleji začněte hledat příčinu!

Roste váš potomek pomaleji než ostatní? Dívají se na něj spolužáci doslova shora? Možná je něco špatně, možná ne. Nižší vzrůst může dítě podědit, ale může jít i o zdravotní problém, který je třeba řešit.

Geny, nebo nemoc?

Do skupiny malých, ale zdravých dětí patří ty s takzvaně familiárním malým vzrůstem. Jsou to děti malé, avšak jejich výška plně odpovídá předpovědi vycházející z výšky obou rodičů. Mohou však mezi nimi být i takové, které po rodičích zdědily mutaci vedoucí k nedostatku růstového hormonu. Proto nemusí vždy platit, že jde o jedince v tomto ohledu zdravé. U dětí s tzv. konstitučním opožděním růstu a puberty nalézají pediatři opožděné zrání kostí, podle kterého se určuje biologický (nikoliv kalendářní) věk. Tyto děti jsou sice menšího vzrůstu, ale jejich výška odpovídá biologickému věku. Než dospějí, obvykle dorostou do výšky, kterou lze odhadnout z výšky jejich rodičů.

V čem může být problém

Existuje celá řada chorob, jejichž přítomnost se nepříznivě odrazí v rychlosti růstu i konečné výšce daného jedince. Mezi možné příčiny nízkého vzrůstu, který neodpovídá věku, patří:

  • hormonální poruchy (špatná funkce štítné žlázy, nedostatek růstového hormonu, nadbytek glukokortikoidů, předčasná puberta apod.),
  • vrozené chromozomální vady (Turnerův syndrom, Praderův–Williho syndrom),
  • chronické onemocnění ledvin, srdce, trávicího traktu a dalších orgánů,
  • zanedbávání a zneužívání dítěte,
  • porucha růstu navazující na intrauterinní růstovou retardaci (dítě se narodí na svůj věk malé a své vrstevníky již nedostihne).

Včasné rozpoznání poruchy růstu a její příčiny je důležitým úkolem pediatrů. Řada onemocnění či stavů, které k těmto potížím vedou, je totiž dobře léčitelná, a děti tak mohou dosáhnout běžné výšky.

(veri)

Zdroj:
http://kidshealth.org

GEN-2016.01.015