Poradna děti

Na dotazy v poradně odpovídají:
prof. MUDr. Zdeněk Šumník, Ph.D.,
MUDr. Stanislava Koloušková, CSc.,
a doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc.,
z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice
v Motole a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Váš dotaz bude po zodpovězení sloužit jako zdroj informací také dalším uživatelům se stejnými či podobnými obtížemi, z těchto důvodů jsou všechny dotazy zveřejňovány. Není nutné uvádět Vaše celé jméno, stačí jméno křestní nebo přezdívka. Žádostem 
o nezveřejnění nemůžeme vyhovět. Děkujeme za pochopení.
Další informace o poskytované službě najdete v plném znění prohlášení.

Položit dotaz do poradny

Vaše dotazy

Dotaz

Dotaz, 14. 2. 2024

Dobrý den, naše 14letá dcera je dlouhodobě sledována v endokrinologické poradně pro malý vzrůst. Všechny hodnoty má v normě, růst v pásmu matky. Dcera je po mě hodně malé, drobné postavy. Teď přišla do věku, kdy jí její malá výška hodně trápí a přála by si hormonální léčbou alespoň trochu svou výšku ovlivnit, dokud ještě roste. Tuším, že hormonální léčba není na přání, ale pouze v indikovaných případech. Předpokládám tedy, že tato léčba je neúčinná v případě, kdy má dítě hodnoty v normě, ale genetické dispozice nedovolí tu výšku ovlivnit a navýšit? Vzhledem k tomu, že u ní přichází dospívání později (prsní žlázy se teprve začínají lehce zvětšovat, nemenstruuje), já sama začala menstruovat až v 15ti letech, je šance, že by ještě mohla výrazněji povyrůst a dostat se třeba ke 160 cm? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 19. 2. 2024

Dobrý den, Při narození byla délka vaší dcery hraniční pro děti malé pro svůj gestační věk. V dalších letech po narození nedošlo k dorovnání výškové ztráty. Opoždění puberty lze považovat za...

Dotaz

Dotaz, 13. 2. 2024

Dobry den, dcera se narodila v tydnu 31+4, spatne prospivani, nulove prutoky, byla malicka, mela 930 g a 33 cm. Z genetiky zjistena mozaika Turnerova syndromu (ve 4,5% bunek). Pani doktorka na endokrinologii byla doted s rustem relativne spokojena, mala rostla, sice malo, ale drzela si svoji krivku, nicmene za posledni rok vyrostla necelych 5 cm, coz je opravdu malo a pani doktorka je pro nasazeni rustoveho hormonu. Chtela jsem se spise zeptat, jake jsou moznosti, docetla jsem se, ze je druh, ktery se picha jen jednou tydne, ne kazdy den? Muzete mi sdelit vyhody a nevyhody teto i bezne formy kazdodenniho pichani? Kdy se lecba zhruba ukoncuje? Dekuji za informace.

Odpověď odborníka, 19. 2. 2024

Dobrý den, U vaší dcerky lze jistě (podle vývoje růstových dat) souhlasit se zahájením léčby růstovým hormonem. V současné době se u nás růstový hormon u dívek s Turnerovým syndromem podává...

Dotaz

Dotaz, 12. 2. 2024

Syn měl před par dny 18 let a už 2 roky neroste. Kde zjistíme stav růstového hormonu a je ještě šance růst řešit ?


Děkuji předem

Odpověď odborníka, 19. 2. 2024

Dobrý den, pokud váš nyní 18letý syn již 2 roky neroste a nelze to spojovat s nějakou poruchou zdravotního stavu a případnou léčbou nebo s jinou okolností, potom již velmi pravděpodobně dosáhl...

Dotaz

Dotaz, 8. 2. 2024

Dobrý den, manželka se dlouhodobě léčí s vysokým tlakem, v době těhotenství byla hospitalizována (riziko preklampise, placenta), předčasný porod. Dcera naprosto zdravá, vitální. Byli jsme již na vyšetření krve, štítné žlázy, srdce- vše v pořádku. Nyní jsme posláni do výživové poradny a na 3.letou prohlídku je nám doporučeno komplexní vyšetření (2denní hospitalizace). Manželka je z toho nervozní. Dcera se narodila drobounká, ale přijde mi, že roste skokově. Zdá se mi, že nedošlo k růstovému spurtu, jinak, že je vše ok. Jak se vám zdají uvedené hodnoty? Druhá dcera je s váhou na 3. percentilu vůči výšce.

Odpověď odborníka, 12. 2. 2024

Dobrý den, U vaší dcery, narozené s nízkou porodní délkou (s ohledem na gestační týden) je tělesná výška a růstové tempo dlouhodobě pod normou pro příslušný věk, s tendencí k zhoršování těchto...

Dotaz

Dotaz, 6. 2. 2024

Dobrý den, mám dotaz na dceru. Od jejich 3 měsíců jsme bojovali s podezřením na alergii na bílkovinu kravského mléka. Držela jsem dlouhou dobu dietu, poté jsme zjistili, že dcera má alergii na vajecny bílek. Nyní v 10 měsících jsme po kontrole, kdy pan doktor naznal, že je sice drobná, ale že má být po kom (měříme cca 165 cm). Dělá mi starost, že moc nepřibírá, přitom jí 4-5 jídel denně, docela velké porce, v noci se několikrát kojí. Stale se také plazí (jsme posláni na rehabilitace), nemá ještě ani jeden zub. Moc děkuji za zhodnocení jejího vývoje.

Odpověď odborníka, 12. 2. 2024

Dobrý den, u vaší dcery se na růstu po narození zřejmě významně podílí její neprospívání. V posledních měsících je její růstové tempo velmi nízké. S tím může souviset i celkové opoždění vývoje...

Dotaz

Dotaz, 5. 2. 2024

Dobrý den,

je potřeba se začít znepokojovat s výškou syna? Všímám se, že je v kolektivech vrstevníků mezi nejmenšími a taky je dle lékařských prohlídek vždy o několik cm menší než jeho starší sourozenci ve stejném věku. Jsme s manželem spíše vyššího vzrůstu, tak by mě zajímalo,zda je možnost, že to syn ještě dožene a vyroste později nebo zda je potřeba kontrola u odborného lékaře. (Podotýkám, že starší syn - narozen 28.3.2013 taky není žádný obr, měří 141 cm a ve třídě je z těch menších, ale ve věku mladšího bratra byl přece jen o pár cm vyšší než je teď on). Jinak syn prospívá, vše v pořádku.
Manžel má nízké rodiče (otec 169 cm, matka cca 158 cm, tak je možné, že může být po nich?)
Děkuji

Odpověď odborníka, 12. 2. 2024

Dobrý den, U vašeho syna se sice jeho délková a výšková pozice mezi 1,5. a 3. rokem věku snížila, potom je ale již růst plynulý. Při narození patřil mezi velké děti (53 cm, 4150 g). Zpomalení...

Dotaz

Dotaz, 4. 2. 2024

Dobrý den,

naše dcera (v dubnu jí bude 6 let) měří 137cm a váží 30kg. Vždy je nevyšší v kolektivu, a to o hodně, vypadá jako dítě ze 3.třídy a přitom chodí ještě do školky.
Chtěli bychom se zeptat, zda je její výška normální? Neměli bychom rychlost jejího růstu řešit se specialistou?

Děkuji moc za odpověď.
Pavla

Odpověď odborníka, 5. 2. 2024

Dobrý den, U vaši dcery se jedná o tzv. vysoký vzrůst s familiárním podkladem (oba rodiče vysocí). S ohledem na její očekávanou výšku v dospělosti i na současné růstové tempo lze zcela určitě...

Dotaz

Dotaz, 3. 2. 2024

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat. Synovi nyní ve 3,5 letech zjistili srdeční vadu. Oproti vrstevníkům je malý. Může mít vliv srdeční vada na jeho růst ? Čeká ho operace, může se stát, ze po operaci dožene růstový deficit ?

Odpověď odborníka, 5. 2. 2024

Dobrý den, Nevím sice, o jakou vrozenou srdeční vadu se u vašeho syna jedná, ale pokud je v plánu operace, jedná se zřejmě o závažnější záležitost. Na nízkém růstovém tempu a celkové úrovni...

Dotaz

Dotaz, 2. 2. 2024

Dobrý den, syn bude mít tento měsíc 4 roky, měří 98,5 cm. Vždy byl mezi menšími dětmi, jeho tatínek byl údajně ve školce úplně nejmenší. Pediatrička nikdy nezmínila, že by se jí synova výška nezdála, ale v širší rodině se teď stala předmětem diskuzí. Prý bych ji měla začít řešit, aby toho v dospělosti syn nelitoval. Nejsem si jistá, jestli je opravdu lepší žádat o nějaké speciální

Odpověď odborníka, 5. 2. 2024

Dobrý den, U vašeho syna se změnila výšková pozice mezi 1,5 a 3,5 rokem, jak ukazují údaje o chlapcově růstu. Nyní je jeho růst plynulý. Pokud je zdravý, mělo by dostačovat sledování růstu...

Dotaz

Dotaz, 6. 1. 2024

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně růstu syna. Jako miminko rostl poměrně dost (byl v tabulce nad průměrem), ale kolem 4.roku se jeho růst začal zpomalovat (všímali jsme si u vrstevníků, že jsou o několik centimetrů vyšší). Na 5leté prohlídce nám pediatr potvrdil, že je menší, než by měl být a že spadl o jedno pásmo v růstovém grafu. Navrhl situaci sledovat - zhruba rok ho cca co 4 měsíce přeměřujeme. Drží se stále v tom nižším pásmu (tedy 10-25 procent), kdežto dříve byl i u 60 %. Problém tedy vidíme v tom náhlém "sestupu".
My s manželem jsme poměrně vysocí, ale když jsme se zamýšleli, všichni naši rodiče jsou spíš drobnější (třeba o hlavu menší než my), jestli to může také hrát roli.
Jinak syn má trošku potíže i s přibíráním (je velký nejedlík), má nyní 18 kg.
Můžete nám prosím poradit, zda skutečně pouze syna dál sledovat, nebo žádat nějaké další vyšetření? Moc děkujeme!

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 5. 2. 2024

Je skutečně možné, že syn zdědil dispozici k menšímu růstu po prarodičích. Doporučení pediatra považuji za rozumné, pokud je v pořádku ta, dítě měřit v půlročních intervalech. Jestliže se objeví...