#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Porucha růstu může být prvním projevem nemoci

Růst je zrcadlem zdravotního stavu dítěte. Porucha růstu může být mnohdy prvním a zpočátku jediným příznakem, který upozorní na to, že něco není v pořádku. Pravidelné sledování růstových parametrů při kontrolách u praktického dětského lékaře je proto zcela zásadním prvkem prevence.

Jak rychle má dítě růst?

Zvyšování tělesné výšky člověka probíhá od početí až do ukončení dospívání. Růstové tempo je ovlivněno mnoha faktory a je velmi individuální, obecně však růst probíhá přibližně takto: 

  • V průběhu nitroděložního vývoje je růstová rychlost zhruba 50 cm za 9 měsíců.
  • Během prvního roku života dítě vyroste přibližně o 50 % své porodní délky, tedy asi o 25 cm. 
  • V průběhu dětství růstová rychlost mírně klesá, zatímco ve 3 letech činí kolem 7,5 cm za rok, před nástupem pubertálního výšvihu je asi 5 cm za rok. 
  • V období dospívání růstová rychlost pod vlivem pohlavních hormonů stoupá – asi na 9 cm za rok u dívek, a ještě o něco více u chlapců. 

Jaké jsou příčiny růstových poruch?

Obecně existují 4 skupiny dětí s malým vzrůstem:

  • Děti, které jsou malé, ale zdravé (malý vzrůst není sám o sobě nemocí, důvodem bývá mimo jiné malý vzrůst rodičů a podobně).
  • Děti s endokrinní poruchou (tedy s nemocemi žláz s vnitřní sekrecí, například s onemocněním štítné žlázy, s deficitem růstového hormonu aj.).
  • Děti s poruchou růstu na podkladě genetického onemocnění (např. Turnerova syndromu, Praderova–Williho syndromu aj.).
  • Děti s jiným chronickým onemocněním, které postihuje organismus jako celek (například s chronickým zánětlivým onemocněním střev nebo ledvin, intolerancí lepku aj.).

Kdy myslet na nemoc?

Při hodnocení výšky dítěte přihlížejí lékaři k tak zvaným percentilovým neboli růstovým grafům. Tyto grafy bývají součástí očkovacích průkazů, odrážejí genetický předpoklad výšky a umožňují porovnat tělesný vzrůst dítěte a jeho vrstevníků stejného pohlaví. Po druhém roce života by měla být růstová křivka plynulá (tedy ve stále stejném pásmu růstového grafu). Následné zpomalení růstu s propady v percentilových pásmech může signalizovat onemocnění.

Pozornost bychom měli zvýšit zejména v případech, kdy je růstová porucha provázená některým z následujících příznaků: 

  • zvýšená únava,
  • dlouhodobé bolesti hlavy,
  • dlouhodobé bolesti břicha,
  • opakované průjmy,
  • dlouhodobé nechutenství.

Případ „malé“ rodiny se „zkaženými zuby“

Přestože se udává, že až v 80 % případů nesignalizuje malý vzrůst u dětí žádnou patologii, je dobré své potomky sledovat pečlivě. Jsou známy i případy, kdy byl chlapec odeslán k vyšetření pro poruchu růstu ve 4,5 letech, přičemž se jeho růst propadl po druhém roce věku. V době vyšetření měřil 100 cm. Vzhledem k malému vzrůstu matky (150 cm) a babičky (153 cm) byla předpokládaná výška chlapce spíše menší, a proto hraniční růstové tempo zpočátku nebylo ničím nápadné. Při vyšetření bylo kromě malého vzrůstu zjištěno také těžké poškození mléčného chrupu. Při bližším zkoumání rodiny se ukázalo, že i matce se v průběhu jejího dětství posmívali, že si neumí čistit zuby. U chlapce bylo později potvrzeno vzácné genetické onemocnění pojivové tkáně s názvem osteogenesis imperfecta, jehož základním projevem je křehkost kostí.

Všímavost rodičů i pediatrů může prodloužit výšku

Kontrola výšky a váhy je součástí každé preventivní prohlídky u praktického dětského lékaře. Rodiče ale mohou výšku svých dětí a případné klinické potíže hlídat i sami a na případný problém praktického dětského lékaře včas upozornit. Mnoho příčin růstové poruchy je léčitelných a včasná diagnostika může být důležitá vzhledem k možnosti dosáhnout normální finální dospělé výšky. 

V určitém procentu případů může porucha růstu souviset i se závažnými onemocněními, jejichž včasný záchyt je určující pro další život dítěte.

Porucha růstu může být často prvním klinickým příznakem závažného onemocnění, a proto by měla být vždy pečlivě vyšetřena.

(tich)

Zdroje:

  1. www.pharmanews.cz/clanek/rust-deti-pod-kontrolou/
  2. www.szu.cz/uploads/documents/czzp/manual/Manuahttp://www.pharmanews.cz/clanek/rust-deti-pod-kontrolou/l%20souhrn-5.pdf
  3. www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2012/02/05.pdf
  4. www.tribune.cz/clanek/42333-poruchy-rustu-u-ditete-se-mnohdy-odhali-zbytecne-pozde
  5. https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1240500-zpomaleni-rustu-u-deti-muze-byt-priznakem-vazne-choroby
  6. www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2008/05/11.pdf
  7. www.solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=7833&magazine_id=4