#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sedm tipů, jak podpořit přirozenou tvorbu růstového hormonu v těle

Růstový hormon je vytvářen v podvěsku mozkovém (hypofýze). Nejvíce je vyplavován v dětství a s přibývajícími léty jeho produkce klesá. Tvorba růstového hormonu není během dne a života stejná a je možno jeho hladinu do určité míry ovlivnit.

Důležitý v každém věku

V dětství hraje růstový hormon naprosto zásadní roli, umožňuje totiž růst člověka do výšky. V dospělosti je pak zodpovědný za celou řadu dějů, které ovlivňují naše zdraví. Ne nadarmo se tomuto hormonu přezdívá „fontána mládí”. Proč je tak důležitý?

  • Pomáhá udržovat tělo štíhlé a brání hromadění tuků.
  • Posiluje kosti a podporuje růst svalů.
  • Chrání orgány před opotřebováním věkem.
  • Podporuje rychlejší růst vlasů a nehtů.
  • Zlepšuje fungování krevního oběhu.
  • Udržuje hladinu cholesterolu v krvi v normálních mezích.

Jak podpořit produkci růstového hormonu

  1. Intenzivně cvičte. Přirozenou produkci růstového hormonu lze podpořit například aerobními intervalovými sporty. Dobrou volbou je třeba běhání sprintu nebo sprinty při plavání či veslování v pravidelných intervalech vždy s minutovým odpočinkem. Tento typ tréninku dokáže zvýšit produkci růstového hormonu až o 450 %.
  2. Dbejte na dostatek spánku. Dostatečně dlouhý a kvalitní odpočinek dokáže hotové zázraky. Když spíte, prochází tělo několika spánkovými cykly, které se skládají z různých fází. Klidný spánek patří k nejlepším způsobům, jak podpořit produkci růstového hormonu. Odborníci doporučují spát 7 až 9 hodin denně. Za normálních okolností jsou totiž hladiny růstového hormonu v noci vyšší (hlavně mezi 23. a 2. hodinou ranní). Důležitý je také noční klid. Jakékoli rušivé elementy mohou totiž zasahovat do schopnosti těla růstový hormon uvolňovat.
  3. Vsaďte na melatonin. Bylo prokázáno, že užívání doplňků stravy s melatoninem (hormonem regulujícím cyklus spánku a bdění) dokáže zvýšit hladinu růstového hormonu o více než 150 %. Mezi přirozené stimulátory melatoninu patří ananas, banány, pomeranče, oves, ječmen, kukuřice nebo rajčata. Například ananas zvyšuje hladinu melatoninu až o 260 % (banány o 180 % a pomeranč o 47 %).
  4. Doplňujte kyselinu gama-aminomáselnou. Jedná se o látku, která dokáže zvýšit hladinu růstového hormonu až o 400 %. Nachází se v zeleném čaji, ale i mnoha dalších potravinách (v brokolici, čočce, vlašských ořeších, banánech). Lze ji přijímat i z doplňků stravy.
  5. Snižte hladinu tuku v těle. Přirozená produkce růstového hormonu souvisí s množstvím tělesného tuku.  Pokud se vám tuky v těle podaří zredukovat, budete tvořit více růstového hormonu.
  6. Vyzkoušejte půst. Půst stimuluje tvorbu růstového hormonu; jde o ochranný mechanismus, který podporuje spalování tuků. Vyberte si dva až tři dny v týdnu, kdy budete jíst méně. Nebo zkuste třeba jeden den v měsíci nejíst vůbec.
  7. Po cvičení nedoplňujte spálený cukr. Konzumace cukrů (zejména fruktózy) během dvou hodin po tréninku způsobuje snížení produkce růstového hormonu.

(hah)

Zdroje:

1. https://maxs.com.au/blog/top-8-best-ways-to-increase-human-growth-hormone-hgh-levels-naturally/

2. www.healthline.com/nutrition/11-ways-to-increase-hgh

3. www.livestrong.com/article/28867-naturally-increase-hgh-levels/