#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ukončení léčby růstovým hormonem je zcela individuální

Léčba růstovým hormonem je předepisována dětem, u nichž byl zjištěn jeho nedostatek nebo třeba poruchy růstu. Jak dlouho bude terapie trvat a jaké lze očekávat výsledky, to ale není možné předem přesně říci.

Růstový hormon je produkován podvěskem mozkovým. Jeho hladiny jsou ovlivňovány mnohými faktory, jako například stravou, spánkem, cvičením, stresem a podobně. Pokud ho v těle není dostatek, mohou se objevovat různé příznaky, z nichž nejviditelnější bývá malý vzrůst. I když intelekt není porušen, může menší výška vzbuzovat v dítěti pocity méněcennosti a narušovat vývoj jeho společenských schopností. Proto je terapie růstovým hormonem předepisována co nejdříve, aby mohl malý pacient dosáhnout maximálního růstového potenciálu a zároveň správně rozvíjet svou osobnost.

Cílem je více centimetrů

Od léčby se očekává hlavně růst dítěte. První výsledky bývají patrné za 3 až 6 měsíců. Lze si všimnout například toho, že váš potomek:

  • rychle vyrůstá z bot – zvětšení nohou může být patrné už za 6–8 týdnů léčby,
  • má větší hlad – nárůst apetitu je častý, zejména pokud před léčbou nemělo dítě moc chuti k jídlu,
  • bude chvíli vypadat vyhuble – zvýšení svalové hmoty a snížení tukových zásob je při léčbě růstovým hormonem běžné.

Délka terapie

Může trvat i několik let, než váš potomek dosáhne dospělé výšky. Proto byste měli mít na paměti, že léčba růstovým hormonem je dlouhodobá záležitost. Obecně lze říci, že je nutné vytrvat do doby, než dítě:

  • doroste své dospělé výšky,
  • dosáhne plné zralosti kostí,
  • začne růst méně než 2 cm za poslední rok.

Celý proces je však velmi individuální záležitostí. Dnes už je jasné, že terapie růstovým hormonem pomáhá jak kostní, tak svalové hmotě k růstu na nejlepší možnou hodnotu. Stejně tak snižuje zastoupení tuku v těle u dospělých osob. Proto lékař může zvažovat pokračování léčby až do 25 let, kdy je růst kompletně ukončen. Zároveň také hladiny růstového hormonu souvisí s množstvím energie – 30 až 50 % dospělých s nedostatkem tohoto hormonu trpí patologickou únavou. Ta zhoršuje jejich kvalitu života. Takové osoby pak mohou z léčby hormonem profitovat dlouhou dobu.

Možnost přestávky

Nejsou k dispozici data, jež by prokazovala, že pro většinu pacientů je pokračování léčby výhodné a že by se měl tento model široce užívat. Existuje více strategií, které může váš lékař doporučit. Jeden přístup zahrnuje nepřerušené pokračování v terapii růstovým hormonem do dospělosti, pouze s krátkým zastavením ke zjištění a novému zhodnocení hladin hormonu. Druhou možností je nabídnout tuto léčbu těm dospělým pacientům, jejichž kvalita života byla po skončení terapie při dosažení dospělé výšky narušena. Krátká přestávka v procesu podávání růstového hormonu tak může být vhodná k určení, zda by pokračování v terapii pacientovi přineslo výhody.

(cean)

Zdroje:
www.chp.edu
www.yourhormones.info
- M. O. Savage, W. M. Drake, P. V. Carroll, J. P. Monson: Transitional care of GH deficiency: when to stop GH therapy. (European Journal of Endocrinology [2004]: 151, S61–S65)

GEN-2016.01.015