#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

126 cm v 9 letech

Dotaz, 16. 8. 2021

Dobrý den, zajímalo by mě jestli syn neroste příliš pomalu, či nemá poruchu fyzického růstu.
Letos mu v květnu bylo 9 let a teď v srpnu mu dětská lékařka naměřila 126cm tělesné výšky.
Syn prakticky za každé 2 roky vyroste o 12 cm, dle těchto kontrol u pediatria.
Nejdříve jsme tomu nevěnovali tolik pozornost, též nejsem ani tatínek vysokého vzrůstu, ale čím dál častěji sledujeme, že syna spolužáci již přerostli o hlavu a dokonce i mladší děti jsou vyšší.
Z informací synovo babiček jsme zjistili, že ani náš růst (matky a otce), nebyl takhle pomalý. Prakticky jsme nebyli nejmenšími dětmi ve školní třídě, patřili jsme mezi ty menší, ale stále vyšší, než je náš syn.
Paní doktorka našeho syna v jeho růstu neshledává žádný problém s tím, že jsme též menších postav, i když snad v růstové tabulce pro chlapce je pod mezí. Dokážete takhle na dálku a dle informací posoudit a poradit, co se dá dělat, aby syn rostl? Děkuji

Pohlaví dítěte Kluk
Výška otce 170 cm
Výška matky 164 cm
Porodní hmotnost 3.1 kg
Porodní délka 50 cm
Délka těhotenství při porodu 40 týden
Dostupné údaje o výšce

Syn má 126cm

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 24. 8. 2021

Dobrý den, podle sdělených údajů je růst vašeho syna plynulý a zdravotní stav zřejmě bez zásadních problémů (?). Výšková pozice mezi spolužáky i mezi vrstevníky závisí i na tom, jak vysocí jsou rodiče těchto dětí. Současná výška vašeho syna je na dolní hranici populační normy pro stejně staré chlapce, ale ve vztahu k výšce otce odpovídá růstové prognóze podle rodičovských vloh. Střední očekávaná výška v dospělosti je pro vašeho syna 173 cm (v intervalu mezi 165-182 cm). Podle dosavadního růstu bychom mohli očekávat výšku v dospělosti přibližně jako u otce. Jedná se ale pouze o předpoklad. Sledování růstu á 1 rok na dětském středisku lze doporučit, pokud by se v dalším období růstová pozice zhoršila, bylo by vhodné zvážit případné vyšetření v endokrinologické ambulanci.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.