#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dostatek růstového hormonu

Dotaz, 5. 11. 2021

Dobrý den, mám obavy o růst nejmladší dcerky, v grafu je na devátém percentilu a to přesto, že oba s manželem jsme vyššího vzrůstu. Naše dvě starší děti jsou oba v grafu nad průměrem, dcera je na 90 percentilu a syn na 75 percentilu. Oba si percentil udrzovali na stejné hodnotě od narození, kdežto dceři začal od půl roku klesat. Pediatr zatím radí vyčkávat, že asi bude jen menšího vzrůstu po manželově dědečkovi (byl hodně malý - ale ve své rodině byl prý jediný takto malý). Bojím se, jestli dcera má dostatek růstového hormonu. Je stále kojena, moc jídla nepojí, musíme ji nutit. Jinak je zdravá a čilá. Prosím, jsou mé obavy na místě? Předem děkuji za odpověď.

Pohlaví dítěte Děvče
Výška otce 182 cm
Výška matky 172 cm
Porodní hmotnost 3380 kg
Porodní délka 48 cm
Délka těhotenství při porodu 39 týden
Dostupné údaje o výšce

Dcera do šesti měsíců věku se držela na růstovém grafu na 55 percentilu (v šesti měsících měla 67 cm),v sedmi měsích už jen 68 cm, ve 12 měsících 73 cm, v 18 měsících 80cm, nyní ve 22 měsících 82 cm, váha nyní jen 10 kilo.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 10. 11. 2021

Dobrý den, podle rozboru sdělených údajů je patrné, že parametry při narození byly u vaší dcerky v pořádku. Pokud bylo měření provedeno správně, její růstové tempo stále výrazně klesá. Nízká je i tělesná hmotnost. Doporučuji kontrolu výšky a hmotnosti na dětském středisku ve 2 letech (tedy za 2 měsíce), tamtéž posouzení celkového zdravotního stavu a odborné vyšetření, pokud se situace nezlepší.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.