#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 22. 12. 2019

Dobrý večer, prosím o zhodnocení růstu mého syna, z důvodu, zda bych neměla požádat o posouzení a vyšetření nějakým odb.,specializ. lékařem. Sama se dlouhodobě léčím se sníženou funkcí štítné žlázy. Výškové a váhové hodnoty syna jsou: ve 4 měsících 61 cm a 6,50 kg, v 8 měsících 65 cm a 8 kg, v roce 72 cm a 9 kg, v 18 měsících 77 cm a 11 kg, nyní ve dvou letech 81 cm a 12 kg. Syn jí pestrou, vyváženou stravu, pravidelný pohyb-procházky, běhání denně má, spí 14 hodin denně. Starší bratr byl v 18 měsících o 7 cm větší, což mi připadá vcelku o dost. Praktický lékař výšku syna zatím vůbec neřeší. Dá se prosím při cca stejném tempu růstu již odhadnout přibližnou výšky dítěte v dospělosti? Taky mě zajímá, do jakého věku dítěte je příp. nasazení růstových hormonů nejefektivnější? Moc děkuji za odpověď.

Pohlaví dítěte Kluk
Výška otce 170 cm
Výška matky 163 cm
Porodní hmotnost 3.15 kg
Porodní délka 48 cm
Délka těhotenství při porodu 37 týden
prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 29. 12. 2019

Dobrý den, Váš syn roste nyní trvale těsně pod 3. percentilem, tedy v pásmu, které odpovídá dědičným předpokladům. Jeho růstové tempo je v normě, růstová křivka od 18 měsíců pravidelná. Proto bych jeho růst nyní sledoval v intervalu 6-9 měsíců - pokud by se začal v růstu opožďovat, jistě by to byl důvod vyšetření na dětské endokrinologii. Nyní to ale nepovažuji za nutné.
Odhad výšky v dospělosti je ve věku 3 let velmi nepřesný, bude záviset zejména na časování a průběhu dospívání. Pokud by ale šlo vše průměrně (což rozhodně nemusí), mohl by dosáhnout výšky okolo 167 cm.
K časování léčby růstovým hormonem: tato léčba je vyhrazena pouze dětem s jasně definovaným zdravotním problémem. Je-li diagnostikován, léčbu zahajujeme neprodleně s tím, že výsledky u dětí, které začaly před pubertou, jsou lepší než u těch, které byly diagnostikovány později. Ale nelze v tomto bodě generalizovat, jde o statistické údaje, které se v jednotlivých případech výrazně liší. Nemyslím, že by Váš syn nyní profitoval z léčby růstovým hormonem.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.