#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 9. 3. 2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala na růst svého syna, respektive na jeho pomalé klesání na růstové křivce. Syn je velice hubený již od malička, nyní jsou mu 3 roky měří 93 cm a váží 12 kg, Je možné, že by za jeho nízkým růstem byl nedostatek výživy? Syn byl kojený plně 5 měsíců poté kojený s příkrmy do 7 měsíců. Zhruba do jednoho roku mléčné výrobky přijímal, ale po roce začal bojkotovat kojenecké mléko, mléko a ostatní mléčné výrobky jí velmi sporadicky. Z masa jí pouze kuřecí. Jinak je to zdravý, čiperný chlapec, který vůbec nemarodí. Je možné, že pokud by syn lépe jedl, mohl by i svůj růstový deficit trochu dohnat? Neměli bychom zvážit návštěvu u nějakého specialisty na výživu? Velice děkuji za Váš názor.

Pohlaví dítěte Kluk
Výška otce 180 cm
Výška matky 162 cm
Porodní hmotnost 3.42 kg
Porodní délka 52 cm
Délka těhotenství při porodu 42 týden
Dostupné údaje o výšce

6týdnů ...58cm
3 měsíce.. 63 cm
6 měsíců... 68 cm
1 rok ...76,5 cm
1,5 roku … 82 cm
2 roky....87 cm
3 roky....93 cm

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 14. 3. 2020

Dobrý den, Váš syn roste trvale okolo 10. percentilu, bez opožďování, jeho aktuální pozice v růstovém grafu odpovídá výškám rodičů. Proto se v jeho případě nejedná o poruchu růstu, rozhodně si nemyslím (resp. vylučuji), že by zvýšení hmotnosti zásadním způsobem urychlilo jeho růst.
Jeho aktuální body mass index, tedy poměr mezi hmotností a výškou je také v normě, odpovídá 5. percentilu. Spíše soudím na konstituční genetickou záležitost než na chronické dosud nediagnostikované onemocnění, proto bych ho neexponoval dalším specializovaným vyšetřením.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.