#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 11. 12. 2020

Dobrý den, dcera ve 12ti letech měří 145 cm (váha 33kg)a je výrazně menší (minimálně o hlavu i více) než její vrstevníci v škole. Velice se tím trápí, puberta u ní začala nedávno, zatím nemenstruuje. Praktická lékařka říká, že je na dolní hranici výšky pro tento věk, ale zatím by to neřešila. Nerada bych něco podcenila. Bylo by vhodné nějaké odborné vyšetření? Mohla by mít vliv na růst hypoxie při porodu?

Pohlaví dítěte Děvče
Výška otce 186 cm
Výška matky 171 cm
Porodní hmotnost 3.8 kg
Porodní délka 50 cm
Délka těhotenství při porodu 39 týden
prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 23. 12. 2020

Dobrý den, ve Vašem dotazu poměrně zásadně chybí předchozí výšky Vaší dcery, bez nich lze odpovědět pouze rámcově. Souhlasím s tím, že výška Vaší dcery není nijak znepokojivá, roste nyní na 10. percentilu, což je sice o něco níže, než by odpovídalo výškám rodičů, ale opoždění puberty může její finální výšku poměrně výrazně zlepšit. Pokud tedy nedošlo k výraznému zpomalení růstového tempa v poslední době a nemá-li žádné známky chronického onemocnění, její růst bych prozatím sledoval v intervalu cca 6 měsíců, a pokud by nedošlo k urychlení, doporučil bych endokrinologické vyšetření. V současné době to však dle mého názoru není nutné (tento názor berte ale jako orientační, bez analýzy kompletní růstové křivky se není možné vyjádřit jednoznačněji).
Ještě k dotazu stran hypoxie při porodu: opět nemám data o její tíži, ale pokud nemá známky zásadního neurologického postižení, nemyslím, že by akutní perinatální hypoxie měla mít vliv na její aktuální výšku.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.