#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 19. 12. 2020

Dobrý den,
mám obavu, že syn roste málo, zvláště za poslední půlrok. Byli jsme u pediatričky a ta říkala, že měření výšky se provádí jednou za rok a že je na hodnocení ještě čas. Mně ale synova výška připadá zoufale malá. Mám si vyžádat nějaká vyšetření, nebo půl roku nečinně čekat? Mezi stejně starými dětmi je vždy nejmenší, i mezi holkami. Jakou má šanci, že bude mít v dospělosti alespoň kolem 1,70 m? Mám i dceru, ta byla v jeho věku stejně malá, ale na holku se ještě vešla do rozmezí, takže ji doktorka řešit nechce. Nyní ve 4 letech má 98 cm. u ní doufám, že bude aspoň stejná jako já.
Děkuji za případnou odpověď
Pěkný den

Pohlaví dítěte Kluk
Výška otce 179 cm
Výška matky 154 cm
Porodní hmotnost 3450 kg
Porodní délka 50 cm
Délka těhotenství při porodu 40 týden
Dostupné údaje o výšce

2 týdny...53,5 cm
8 měsíců...69 cm
1 rok...70 cm
18 měsíců...77 cm
2 roky...79,5

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 23. 12. 2020

Dobrý den, Váš syn rostl do 18 měsíců na 3. percentilu, normální růstovou rychlostí, v souladu s výškami rodičů. Pokud za posledních 6 měsíců vyrostl pouze 2.5 cm, je to skutečně pro tento věk velmi málo (nevím ale zda jde o domácí měření či vyšetření u pediatra). Doporučil bych nyní přeměřit za 3 měsíce, a pokud nedojde k urychlení, je vhodné konzultovat dětského endokrinologa.
Odhadnout percentuální šanci na jakoukoli dospělou výšku v tomto věku a při nestabilním růstovém tempu - nezlobte se - nelze, nebudu se o to tedy ani pokoušet nemaje vizionářské schopnosti.
Výška Vaší dcery je nyní zcela v normě.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.