#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 15. 3. 2021

Dobrý den, četla jsem jeden z článku uvedeny zde, že pokud dítě málo roste je možné mu pomoci růstového hormonu pomocí aby dosáhlo přiměřene výšky v dospělosti. Mě by zajímalo jestli dokáží lékaři pomocí i v opačném případě. Já byla vždy v tabulkách nad 97. Percentilem a v dospělosti mám 190 cm (rodice mají oba 178 cm a moje sestra 171 cm) moje dcera je také dlouhá a pohybuje se zatím kolem 90. Percentilu. Je jí rok a má kolem 80 cm. Je možné ji nějak zajistit uspokojivou výšku? Děkuji moc za odpověď.

Pohlaví dítěte Děvče
Výška otce 196 cm
Výška matky 190 cm
Porodní hmotnost 3500 kg
Porodní délka 52 cm
Délka těhotenství při porodu 40 týden
Dostupné údaje o výšce

1 rok- 80 cm

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 28. 3. 2021

Dobrý den, máte pravdu, že naše snaha o snížení finální výšky má mnohem méně úspěchů než podpora růstu. Aktuálně je jedinou možností jak snížit dospělou výšku tzv. epifyzeodéza, kdy se drobným operačním zákrokem v oblasti růstových štěrbin zpomalí růst dlouhých kostí dolních končetin. Výsledky jsou poměrně uspokojivé, nicméně je třeba přijít okolo 8-9 let, poté se efektivita snižuje. Vaše dcera nyní roste na 97. P, pokud se bude v tomto pásmu pohybovat i nadále, jistě nebude žádnou intervenci potřebovat. Tu si necháváme pro dívky, jejichž předpoklad finální výšky přesahuje 185 cm.
Ještě poznámka pod čarou: aktuálně probíhá v motolské nemocnici výzkum rodin s vysokým vzrůstem, možná, že by bylo dobré zjistit, co způsobilo, že Vaše výška o tolik přesáhla výšky Vašich rodičů. Pokud byste měli o tento projekt zájem, obraťte se na email diaendodeti@fnmotol.cz.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.