#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 29. 3. 2021

Dobrý den, přičítám si Vaše stránky a narazila jsem na pár dotazů které souvisí s naším problémem. Naše dcera Monika byla celé dětství nadprůměrně vysoká. Když jsme žili v zahraničí, to bylo malé 5 let absolvovali jsme vyšetření a analýzu růstu a Konče vypočítali konečnou výšku 193 cm. Oba rodiče jsme hodně vysocí. Manžel má přes 2 metry ale přece jen na holčičku je to hodně. Četla jsem že je v ČR možné provést zákrok který finální výšku sníží. Nyní žijeme už 2 roky v ČR a Monča oslavila před týdnem 7 let. Tak se tedy ptám je možné nějak její finální výšku snížit? O kolik cm? V případě že by se to povedlo kolik by mohla měřit v dospělosti? Jsou tam nějaké nežádoucí účinky na zdraví dítěte? Proplácí takovou léčbu pojišťovna? Děkuji předem za Vás čas a odpoved. S pozdravem Petra

Pohlaví dítěte Děvče
Výška otce 200 cm
Výška matky 188 cm
Porodní hmotnost 3500 kg
Porodní délka 52 cm
Délka těhotenství při porodu 40 týden
prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 3. 4. 2021

Dobrý den, ve svém dotazu bohužel nezmiňujete aktuální výšku Vaší dcery ani výšky předchozí - pokud bychom to brali striktně, je nadprůměrně vysokých dětí 50% :-). Doporučení se vždy odvíjí od skutečné dynamiky růstu, na základě kostního věku je možné se částečně přiblížit odhadu finální výšky (čím je dítě starší, tím je odhad přesnější, odhady u předškolních dětí korelují se skutečností pouze nevýznamně). Tolik na úvod, nicméně k Vašemu dotazu: ano, pokud je predikce finální výšky vyšší než 185 cm a rodiče si přejí konečnou výšku snížit, je možné provést tzv. epifyzeodézu, tedy drobným operačním zákrokem zpomalit další růst dlouhých kostí dolních končetin. O kolik, jaká bude finální výška etc., to prosím na dálku a bez vyšetření nelze posoudit, ale pomocí testů je možné to odhadnout - samozřejmě s jistým rozptylem. Nežádoucí účinky souvisejí pouze s provedeným zákrokem a anestézií, jsou tedy minimální, pojišťovna tento zákrok proplácí.
Ještě rada: na Vašem místě bych se objednal do motolského centra dětské endokrinologie, vyšetření se provádí na základě detailního antropologického a někdy též genetického vyšetření, a toto pracoviště těmito odbornostmi disponuje.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.