#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 1. 5. 2021

Dobrý den potřeboval bych se zeptat můj syn patnáct let si furt stěžuje že je malý má mírně pod průměrně vysoké rodiče jakoby na rok narození rodičů se ani tak nedivím v té době to byla výška mírně nadprůměrná-prarodiče
Otec jeho matky: 181cm, matka jeho matky 163cm praděda 186cm prababička asi 170cm a to samé z druhé strany a i z té mé akorát můj bratr má asi 190cm.
Ale můj patnácti a půl letý syn je mnohem menší má asi jen 167cm občas cvičí jí zdravě.
Je tedy možné když by byl komplet v létě třeba třikrát týdně zařazený běh a jiná cvičení a to dostatečně intenzivní a k tomu maximum vápníku a vitamínu d apod... že by ještě mihl třeba o 15cm vyrůst nechci aby skončil jako nejmenší ze školy atd... už mu bylo několikrát řečeno že je malý i když má v pohodě spolužáky tak to ale není jisté na střední škole aby ho za to nějak neuráželi nebo tak..
Nebo popřípadě co by mohlo pomoct.
U doktora řekli že růstový hormon nepotřebuje ale chtěl bych nějakou radu co dělat alespoň pro nějaký růst.

Pohlaví dítěte Kluk
Výška otce 168 cm
Výška matky 167 cm
Porodní hmotnost 5.5 kg
Porodní délka 53.5 cm
Délka těhotenství při porodu
doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 2. 5. 2021

Dobrý den, kromě porodní délky, hmotnosti a výšky rodičů a dalších členů širší rodiny uvádíte u svého syna jen jeho výšku ve věku 15,5 roku 167 cm. Bohužel, neuvádíte další růstové údaje svého syna. Podle výšky rodičů bychom mohli očekávat jeho střední výšku v dospělosti 174 cm (rozmezí 165,5-182,5). Podle současné výškové pozice je pravděpodobná výška v dospělosti 172 cm, což je v souladu s očekávanou střední výškou podle výšky rodičů. Bude záviset na tom, jak v posledních letech váš syn roste (kolik cm a v jakém věku měřil), zda je celkově zdráv, kdy u něj nastoupila puberta. Růst u chlapců se obvykle ukončuje mezi 16-17 roky, určitý růst lze tedy ještě předpokládat. Přírůstek výšky ještě 15 cm se nezdá být pravděpodobný, stejně tak ani možnost ovlivnění vitaminy, stravou, cvičením.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.