#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 24. 5. 2021

Dobrý den, zajímá mě váš názor na míry dcery.
Je od mala kojena, kojím ji ještě před spaním a v noci, jinak jí normální jídlo, plnotucne mleko. Umělé mleko nikdy neměla a nemohu ho do ní dostat. Jinak byla vždy trochu nejedlik. Někdy ji více, někdy méně. S omezením kojení se to zlepšuje. Manžel a jeho nejbližší rodina jsou vsichni vychrli, má problém vůbec přibrat, jinak žádné choroby nemají, manžel byl prý dlouho hodně malý a hubeny. U nás v rodině z matčiny strany jsme menšího vzrůstu kolem 160 cm, mně se v pubertě rozjela autoimunitni hypertyreoza, od té doby jsem kontrolována. (je mi 28) Moje maminka má nějaký bezpriznakovy typ celiakie, bez průjmu, spíše lehká zacpa, dříve měla fleky na kůži.
Dcera chodí už od 10 měsíců, občas, hlavně v zimě se ji objeví nějaké suché ložisko na kůži ale pak zase zmizí. Jinak nebyla nikdy nemocná, stolici má normální každý den.

Myslíte, že bych měla urgovat pediatra kvůli jejím miram? Při poslední prohlídce nám bylo řečeno že je vše ok, že jsme oba rodiče malí. Mně znervoznuje hlavně že poslední půl rok dcera pribira méně.

Děkuji za názor, Lucie H.

Pohlaví dítěte Děvče
Výška otce 176 cm
Výška matky 164 cm
Porodní hmotnost 2.7 kg
Porodní délka 47 cm
Délka těhotenství při porodu 40 týden
Dostupné údaje o výšce

3 měsíc 56cm (4820g), 6 měsíc 62cm 5940g, 12m 70 cm 8020g, 18m 75 cm 8,9kg. Nyní váží 23 měsíců 9,3 a měří 79cm

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 24. 5. 2021

Dobrý den, vaše dcera roste plynule, podle růstového grafu je na úrovni 3. percentilu - tedy při dolní hranici normy pro stejně staré dívky. Při narození byla její délka a hmotnost též na dolní hranici normy. To ale ještě neznamená, že by v dalším období nemohlo dojít k zlepšení růstových parametrů. Doporučuji sledování růstu a tělesné hmotnosti á 4 měsíce na dětském středisku, další postup určí dětský lékař podle vývoje sledovaných parametrů, v případě potřeby provede základní laboratorní vyšetření k posouzení celkového zdravotního stavu.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.