Dotaz 6067

Dotaz, 4. 2. 2019

Dobry den, dnes jsem byla na 18 mesicni prohlidce se synem a bylo mi doporuceno skrz jeho vysku ktera se nezmenila od roka (mozno byl spatne zmeren protoze mu jsou tepláky kratke a preskocili jsme o cislo vetsi oblečení) jit k endokrinologovi (take rikala neco o gastru a rustovem hormonu). Zajima me zda je to na miste řešit z hlediska estetickeho vysku a co negativniho muze dopovani rustovym hormonem prinest, popr. zda to nevadi kvuli sportu kdyby syn chtel v budoucnu se sportem zivit? Manzel s tim nesouhlasi, on byl jako maly nejmensi ze tridy az na stredni se z neho stal "kus" chlapa. Ja manzela posuzuji co ho znam ze je o neco vyssi nez ja, ma kratsi nohy a delsi zada. Stejne jako jeho otec. Matka 168cm otec asi 173cm Dite narozeno 10.8.2017 Vaha 3630g (3400 pri propusteni)a 51cm porod 41tt 8 denni prohlidka 3510 a 53cm 14 denni 3720 a 56cm 6 tydnu 4580 a 59cm 3 mesicni 5920 a 64cm 4 mesicni 6460 a 67cm 6 mesicni 7300 a 70cm 8 mesicni 7700 a 73cm 10 mesicni 7950 a 74cm 12 mesicni 8400 a 77cm 18 mesicni 9520 a 77cm Hlavicka pri narozeni 34cm a ted 47cm ( za poslednich pul roku o 0.5cm narust)

Pohlaví dítěte
Výška otce
Výška matky
Porodní hmotnost
Porodní délka
Délka těhotenství při porodu
doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 4. 2. 2019

Dobrý den, podle toho, co uvádíte je velmi pravděpodobné, že některé měření (v 1 roce nebo nyní)je velmi pravděpodobně chybné (zvětšila se velikost oblečení...). Měření malých dětí není snadné (dítě není v klidu, měří se jeho délka: nožičky mohou být pokrčené...). Pokud je syn zdravý, není v současné době důvod k akutnímu vyšetření v ambulanci endokrinologa. Podle "tabulek" je s ohledem na kalendářní věk hmotnost vašeho syna již cca od 10 měsíců při dolní hranici normy. To jistě zaslouží pozornost při sledování u vašeho dětského lékaře. Určitě je třeba pokračovat v sledování vývoje růstu a hmotnosti u pediatra - interval 3-4 měsíce. Podle dalšího vývoje se ukáže případná potřeba odborného vyšetření (po posouzení celkového zdravotního stavu dětským lékařem, možná i po provedení základních laboratorních vyšetření - bude-li třeba). Úvaha o léčbě růstovým hormonem je v současné době předčasná.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.