#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 5. 11. 2023

Dobrý den,

chtěla jsem se s Vámi poradit ohledně růstu mojí dcery. Dceři jsou 2 roky a 9 měsíců. Tento týden jsem byli u lékaře a ten jí naměřil výšku 85 cm a navážil 11 kg. Výškově je pod třetím percentilem a byla nám doporučena návštěva endokrinologie, a to nikoliv naší praktickou doktorkou, ale doktorkou na alergologii, kterou jsme navštívali před týdnem.

Dcera se narodila ve standardní výšce a váze (3 kg a 51 cm). Od začátku jsem však měla problémy s kojením. Nejspíše jsem měla málo mléka a dcera pomalu přibírala. Zároveň ale trpěla na silný reflux. Doktroka dceru poslala na sono žaludku, kde zhodnotili, že je však úplně zdravá. Chtěla jsem dceru začít dokrmovat, jelikož byla dle mého pohledu drobounká a hubená, ale doktorka mě ujišťovala, ať nadále pouze kojím s tím, že se určitě rozkojím a s tím, že dcera na výšku pěkně roste a psychomotoricky se vyvíjí v pořádku. Když byli dceři 3 měsíce, tak doktorka usoudila, že je opravdu štíhlejší, tak jsem se s ní domluvila, že začnu dokrmovat umělým mlékem, což jsem já navrhovala od začátku. Zároveň nás poslala na dětskou neurologii, aby zhodnotili dcery psychomotorický vývoj. Zde doktorka zhodnotila, že je vše v pořádku a podivovala se, proč nás tam doktrorka vůbec posílá. Dceři však umělé mléko nejspíše nechutnalo nebo opravdu neměla hlad (zkoušeli jsme snad 5 různých typů a různé metody podání) a byl problém ho do ní dostat. Po týdnu snažení se mi do ní podařilo dostat cca 100 ml denně přes cévku a to jsem zkoušela dokrmovat při každém kojení. Dokrmovala jsem cca 1-2 měsíce a následně dcera odmítla umělé mléko úplně. Vzhledem k věku jsem se s doktorkou domluvila, že budeme tedy zkoušet již pouze příkrmy.

Později, když byl dceři rok jsem jí podala kravské mléko a dcera se mi po něm kompletně osypala ekzémem a celou noc probrečela s bolavým bříškem. Je tedy možné, že měla alergii na kravskou bílkovinu (což přetrvává do současnosti), ale to jsem bohužel dříve nevěděla a speciální mléko jsem jí nezkoušela podat. Mléčné výrobky jsem jí následně podávala pouze v malém množství, jelikož na větší množství reagovala silnými bolestmi bříška.

Dcera je zdravá (necelé 3 roky měla pouze 2x rýmu a to chodíme často do dětských kolektivů), spokojená, psychomotoricky se vyvíjí naprosto v pořádku (spíše o něco rychleji). Z mojí strany jsme spíše nižšího vzrůstu (moje matka 164 cm, otec 170 cm). Naopak ze strany manžela jsou vyššího vzrůstu (matka manžela 175 cm, otec 180 cm, sestra: 180 cm). Manžel byl v dětském věku také nižšího vzrůstu (při nástupu do školky byl jeden z nejnižích), ale dorostl to ještě před nástupem do školy. Já jsem byla průměrně vysoká, ale díky předčasné pubertě jsem rostla jen do 11 let a dorostla jsem tedy nižší výšky. Může být dle Vašeho názoru nízký vzrůst mojí dcery způsoben špatnou výživou v prvních měsících jejího života? Velmi se trápím tím, že jsem poslouchala doktorku a nezkoušela dceru dokrmovat již od počátku. Říkám si, že bychom dnes ten problém s výškou možná neřešili... Dnes dcera jí velmi pěkně. Miluje maso a celkově má velmi dobrý apetit.

Je možné, že by byl nedostatečnou výživou v prvních měsících negativně ovlivněn její růst, ale že by se zároveň ve všech aspektech vyvíjela zcela standardně? Je nějaká možnost její růst ještě podpořit?

Moc děkuji za Váš odborný názor.

Pohlaví dítěte Děvče
Výška otce 180 cm
Výška matky 164 cm
Porodní hmotnost 3.05 kg
Porodní délka 51 cm
Délka těhotenství při porodu 40 týden
Dostupné údaje o výšce

6 týdnů: 53 cm, 3270 g
3 měsíce: 57 cm, 4 kg
6 měsíců: 61 cm, 5640 g
8 měsíců: 68 cm, 6400 g
10 měsíců: 70 cm, 6740 g
12 měsíců: 72 cm, 7340 g
18 měsíců: 78 cm, 8200 g
24 měsíců: 81 cm, 9500 g
33 měsíců: 85 cm, 11000 g

Odpověď odborníka, 15. 11. 2023

Dobrý den,
U vaší dcery je jistě endokrinologické vyšetření potřebné, může být provedeno dětským endokrinologem podle místa vašeho bydliště. Růstové tempo je nízké, došlo k zpomalení a k významnému poklesu výškové pozice v růstovém grafu. I stav výživy může růst dítěte ovlivnit, to se ale v současné době nejeví jako problém u vaší dcery.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.