#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 28. 3. 2024

Dobrý den. Dceři je teď čerstvých 8 let. Měří 128cm, váží 32kg. Cca od 5ti let začala být občasně cítit potem. Řešila jsem s pediatrem a následně na endokrinologii. Závěr byl, že je to normální a při dalších "potížích" kontrola. Když bylo dceři 7,5 let, tak jsem si všimla, že ji začíná růst pubické ochlupení na pyscích. Nejdřív 1-2 chloupky. Nyní už jich je víc. Absolvovali jsme opět vyšetření na endokrinologii. Pan doktor konstatoval, že prsa začínají růst a poslal nás na vyšetření kostního věku. To odpovídalo jejímu věku. Závěr - (cituji z lék.spravy) - nor m habitus, není zn. dospívání, Tanner 2, P2, M2. Kontrola na endo v červnu. Nyní jsem si všimla, že už se začíná pár pubických chloupků klubat i v "trojúhelníku".
Prosím co můžeme očekávat? Je zde něco k řešení, léčba? Či je to u některých dívek normální?
Já jsem jako malá byla též na vyšetření kvůli růstu prsou mezi 8-9 rokem (nepamatuji si přesně), menstruaci mám od 11 let. Může to mít dcera po mě? Mám strach, aby se nezarazila v růstu a nebyla menší než já. Moc děkuji za odpověď.

Pohlaví dítěte Děvče
Výška otce 176 cm
Výška matky 153 cm
Porodní hmotnost 2900 kg
Porodní délka 49 cm
Délka těhotenství při porodu 38 týden
Dostupné údaje o výšce

12m - 75cm
3 roky - 93cm
5 let - 108cm
7 let - 121,5cm
8 let - 128cm

Odpověď odborníka, 2. 4. 2024

Dobrý den, podle mého jde o vcelku typický "hraniční" nástup puberty, který dle současných doporučení většinou nevyžaduje léčbu. Je dobře, že kostní věk není urychlen, bude se ale pravděpodobně urychlovat v následujících letech. Časné dospívání jí nejspíše pár centimetrů z konečné výšky ubere, podobně jako tomu bylo u Vás. Léčba (oddálení puberty pomocí injekcí) by však na této věci nejspíše nic nezměnila. Vše ale berte s rezervou, rozhodnutí o zahájení léčby či ponechání přírodě je vždy na diskusi endokrinologa s rodiči, rozhodnutí musí být společné po důkladném vysvětlení pro a proti. Já na dálku a bez znalosti laboratorních testů a konkrétních výsledků nemohu rozhodnout s patřičnou jistoto a odpovědností.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.