#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 16. 4. 2024

Dobrý den,
syn , aktuálně 6,5 let, je sledován na endokrinologii pro malý vzrůst....dosavadní krevní testy byly v normě, ale růstový hormon vždy při spodní hranici. Poslední odběr letos v březnu.
Syn je drobný, ale aktivní bez dalších zdravotních obtíží.
Paní doktorka nám doporučila testování krve, které spočívá v podání nějakého sirupu, který by měl stimulovat produkci růstového hormonu a následnými odběry v průběhu dopoledne se určí, zda je tvorba dostatečná.
Můj dotaz zní, zda by například zjištění kostního věku rentgenem - který jsme neabsolvovali - nebylo možné zjistit další údaje, abych syna "netrápila" odběry - nesnáší je dobře. Samozřejmě nechci rozporovat postup paní doktorky, jen se snažím zjistit, jestli není i jiná - šetrnější metoda. Případně, jestli je ještě čas na toto vyšetření - dát třeba synovi rok...jestli se růst nerozjede....nevím, jestli v 6 letech můžeme něco zanedbat anebo je ještě prostor výše uvedené vyšetření na čas odložit?
Děkuji za odpověď

Pohlaví dítěte Kluk
Výška otce 179 cm
Výška matky 165 cm
Porodní hmotnost 3 kg
Porodní délka 51 cm
Délka těhotenství při porodu 38 týden
Dostupné údaje o výšce

7.3.2024 16,8kg 109 cm - od minulého měření před 8,5 měsící +1,4kg a +5 cm (-2,5 SD)

Odpověď odborníka, 7. 5. 2024

Dobrý den, výška vašeho syna je pod 3. percentilem a vzhledem k vašim výškám je vyšetření produkce růstového hormonu je plně indikováno. Kostní věk v tomto věku má téměř nulovou výpovědní hodnotu ve vztahu k dospělé tělesné výšce,

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.