Methimazol v těhotenství

Dotaz, 4. 11. 2021

Dobrý den, syn se od narození pohybuje +-3%. Podle všeho je menší než by měl být. V těhotenství jsem užívala léky na štítnou žlázu, Hypertyreóza léčenou Methimazolem. Obávám se aby to nemělo negativní vliv na růstový hormon a štítnou žlázu mého syna. Myslíte, že je v pořídku nízký růst a neměli bychom jenom přece navštívit endokrinologa? Předem děkuji za odpověď.

Pohlaví dítěte Kluk
Výška otce 187 cm
Výška matky 166 cm
Porodní hmotnost 3,15 kg
Porodní délka 50 cm
Délka těhotenství při porodu 40 týden
Dostupné údaje o výšce

6t - 53,5; 3m-57,5; 4m-59,5; 6m-62,5; 8m-66,5; 10m-68,5; 12m-70,5m; 18m- 75,5; 3r-90cm

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 10. 11. 2021

Dobrý den, Určitý vliv na růst plodu v těhotenství by vaše léčba hypertyreozy mít mohla. Parametry při narození ale byly v pořádku. Po narození by již vaše léčba neměla mít vliv na růst syna. Ovlivnění tvorby růstového hormonu není pravděpodobné. Na jeho výškovou pozici by mohly mít vliv i jiné faktory – například hmotnost, celkový zdravotní stav. Bylo by vhodné též posoudit funkci štítné žlázy u vašeho syna. Neměl by být problém provést odběr na středisku (k stanovení TSH, FT4). Sledování růstu á 6 měsíců na dětském středisku lze doporučit. V případě odchylek od normy pediatr jistě doporučí konzultaci v endokrinologické poradně. S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.