#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Množství růstového hormonu

Dotaz, 18. 9. 2020

Dobrý den,
ráda bych se zeptala jakým způsobem se provádí odběr vzorku pro posouzení množství růstového hormonu. Syn (nar. 2016 leden) silně zpomalil růst kolem 3,5 roku věku. Bohužel ale řešíme další diagnózy jako propustné střevo a SIBO, poruchu řeči. V kontextu všeho ostatního by mě zajímal proces odběru - endokrynologem mi bylo mi řečeno, že se jedná o vyprovokovaný test a že v léčbě se další spojené diagnózy nezohledňují. Ráda bych slyšela druhý názor, abychom coby rodiče měli v této důležité záležitosti více informací. Děkuji předem, LK

Pohlaví dítěte Kluk
Výška otce 175 cm
Výška matky 165 cm
Porodní hmotnost 2300 kg
Porodní délka 45 cm
Délka těhotenství při porodu 37 týden
Dostupné údaje o výšce

Momentální výška 100cm

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 22. 9. 2020

Dobrý den, obávám se, že ne zcela rozumím Vašemu dotazu a že nemám dost informací, abych radil konkrétně, popíšu tedy obecný přístup k této problematice:
Růstový hormon má poměrně krátký poločas (minuty), fyziologicky se vyplavuje ponejvíce v první polovině noci, kdy se střídají periody jeho vyplavení s útlumem, přes den je jeho koncentrace spíše nižší. Pro stanovení kapacity produkce růstového hormonu proto musíme využívat tzv. stimulační testy (je jich celá řada, ale u nás se používají preferenčně dva - clonidinový a inzulinový, někdy glukagonový či argininový), všechny fungují na principu stimulace buněk produkujících růstový hormon. Poté stačí vyšetřit párové vzorky (před a po stimulaci) a posoudit maximální hladinu růstového hormonu u konkrétního dítěte. Pro průkaz deficitu se vyžadují vždy dva různé testy provedené za standardních podmínek (tedy mimo ataku zánětu či období nekontrolovaného jiného onemocnění). Problém je, že tyto testy mají poměrně nízkou specificitu a mohou vyjít patologicky i u dětí normálně rostoucích. Proto je nevyšetřujeme jako screening, ale striktně pro potvrzení či vyloučení deficitu růstového hormonu u dětí, které rostou jednoznačně velmi špatně.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.