Nález mikroadenomu

Dotaz, 16. 9. 2022

Dobrý den, můj 8 letý syn měří 150 cm a váží 40 kg. Před necelým rokem jsme byli na vyšetření na endokrinologii, kde mu byl diagnostikován v.s mikroadenom v adenohypofýze o vel. 3x3x4mm. Na endokrinologii jsme dostali doporučení kvůli náhodně zjištěnému nálezu rozšířené selly na rtg lebky. Z odběru krve nebyl zjištěn žádný nadbytek vyšetřovaných hormonů. HGH/STH 0.25ug/l. Dočetla jsem se, že hladina STH v průběhu dne a noci kolísá. Je možné, že by měl v době odběru hladinu v normě a přitom by se mu hladina v noci zvyšovala? V lednu máme jít na kontrolní CT. Je teoreticky možné, že útvar nebude růst nebo se zmenší/úplně vymizí? Pokud by se nález během roku nezměnil, jak často pak probíhají kontroly na endokrinologii/MR? Předem děkuji za odpověď

Pohlaví dítěte Kluk
Výška otce 197 cm
Výška matky 174 cm
Porodní hmotnost 3970 kg
Porodní délka 53 cm
Délka těhotenství při porodu 40 týden
Dostupné údaje o výšce

6tý 60 cm, 3M 68 cm, 6M 73,5 cm, 12M 78,8 cm, 18M 89,5 cm, 3R 108 cm, 5 let 125 cm, 7 let 140 cm, 8 let 145 cm, 8 let a 7M 150 cm.

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 29. 9. 2022

Dobrý den, jde o komplikovaný dotaz, pro jehož zodpovězení mi chybí nezbytné biochemické údaje (kompletní hormonální hladiny, výsledky dynamických testů) a hlavně vlastní odečet snímků MRI. Máte pravdu v tom, že hladina růstového hormonu kolísá, při podezření na jeho nadprodukci je třeba provést speciální dynamické testy. Je ale také dobře možné, že jde o běžný familiárně podmíněný vysoký vzrůst nesouvisející s nálezem na MRI... CT vyšetření není u problémů s hypofýzou indikováno, na našem pracovišti bychom ho v této situaci jistě neprováděli s důvodu vysoké radiační zátěže. Zda se útvar změní - nemohu odpovědět, musel bych vidět kompletní MRI, často se stává, že se jejich interpretace změní při second opinion na našem pracovišti - což by možná po domluvě s vašim endokrinologem stálo za zvážení.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.