#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pomalý růst plodu

Dotaz, 31. 3. 2022

Dobrý den, prosím o pomoc. Dcerka se narodila plně donášena, již v děloze byla ale sledována, protože rostla pomalu. Od jejího roku a čtvrt chodíme do růstové poradny pro děti, ale bojím se o ni čím dál víc. Dcera ve dvou a čtvrt letech nemluví, i když všemu rozumí (poznám to, podle toho, že cokoli se jí řekne, to udělá - přinese, zavře, vypne, říká ale jen jednoduchá slova - táta, máma, bába). Často trpí průjmy a nepředstavitelným způsobem zlobí s jídlem, když jí jen pár věcí. Má techniku, kdy dokáže držet sousto v ústech i několik hodin, aniž by ho spolkla, což mě dovádí k šílenství. Nepřibírá na váze, a proto si myslím, že ani neroste (poslední čtvrt rok prodělala Covid a nákazu noroviry, kdy zhubla z 9,7 na současných 9,1 kg). Každého čtvrt roku absolvuje vyšetření, kdy jí změří růstový hormon, ten má prý v pořádku. Vyšetřili jí také štítnou žlázu, ta je také v pořádku. Podobně i krev je v pořádku (vždy má jen lehce zvýšené jaterní testy, což je prý u takhle starých dětí normální). Konečně jí dělali i vyšetření kostí, jestli mají schopnost růst, ale tam prý také problém není. Prý má svoje specifické tempo růstu. Kamkoli ale jdeme, každý se nad její výškou pozastavuje, je to jako jít někam s panenkou, roční děti jsou často o půl hlavy větší a mnohem robustnější. Prosím o radu, je možné žádat ještě o nějaké další vyšetření? Tento stav musí mít přece nějaký důvod, vůbec nevím co si počít a jsem z celé situace nešťastná. Nebo mám přistoupit na to, že má skutečně svůj specifický vývoj? Co když nevyroste nebo se zjistí nějaká nemoc, která se nyní zanedbá? Se srdečným pozdravem a poděkováním

Pohlaví dítěte Děvče
Výška otce 172 cm
Výška matky 164 cm
Porodní hmotnost 2.98 kg
Porodní délka 45 cm
Délka těhotenství při porodu 41 týden
Dostupné údaje o výšce

V roce 67 cm, v roce a půl 73, ve dvou letech 78, nyní dva roky a tři měsíce 79 cm. Váha v současnosti již půl roku stagnuje mezi 9-9,7 kg.

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 5. 4. 2022

Dobrý den, Vaše dcera byla při narození velmi drobná - její délka neodpovídala délce těhotenství. Přibližně 90% těchto dětí svůj růstový deficit dožene do 3 let věku, zbývajícím cca 10%, které jsou i po 3. narozeninách velmi malé, je možno pomoci růstovým hormonem. Ne proto, že by ho měly málo, ale proto, že jim může pomoci. Tato poradna neslouží k tomu, abychom interpretovali výsledky vyšetření kolegů, to na dálku a bez vyšetření nelze. Vám bych nicméně doporučoval kontaktovat některé z center pro léčbu růstovým hormonem. Je možné (pravděpodobné), že by tato léčba bylo pro Vaši dceru vhodná a navíc mají tato centra daleko větší diagnostické možnosti. Samozřejmě je mj. nutné vyloučit příčiny chronických průjmů, které popisujete, to je samozřejmé.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.