#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Průběh vyšetření

Dotaz, 5. 3. 2023

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na průběh vyšetření. Syn (12 let) roste na hranici 3. percentilu. S manželem jsme malé postavy a nedávno jsem zjistila, že v rodině byl problém s růstem jen byl odhalen pozdě (růst na 3 percentilu, uzavřené růstové štěrbiny v 15. letech, konečná výška 160 cm, muž). Synovi jsme (po dlouhém přemlouvání pediatra) zaplatili vyšetření krve a zjištění hladiny růstového hormonu, výsledky jsou prý dobré a k žádnému dalšímu vyšetření není důvod (puberta ještě nezačala). Chtěla jsem se zeptat, zda si lze zaplatit i vyšetření na vaší klinice, abychom se ujistili, že výška bude v pořádku. Nečekáme, že syn bude vysoký, jen doufáme alespoň v manželovu výšku. Dcera (15 let) je o 5 cm menší než matka, měsíčky má už 1,5 roku a nepředpokládáme, že ještě něco vyroste.
Je možné synovi podávat růstový hormon na podporu růstu i v případě, že jeho přirozená hladina je v normě? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den, Blanka D.

Pohlaví dítěte Kluk
Výška otce 172 cm
Výška matky 158 cm
Porodní hmotnost 3.15 kg
Porodní délka 50 cm
Délka těhotenství při porodu 40 týden
Dostupné údaje o výšce

narození - 50 cm
1. rok - 73cm
1,5. roku - 79 cm
3. roky - 90 cm
5. let - 102 cm
7. let - 114,5 cm
9. let - 126 cm
11. let - 134 cm
12. let - 139 cm

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 12. 3. 2023

Dobrý den, aktuálně si nemyslím, že se jedná o poruchu růstu, jednoduše extrapolovat případ z rodiny asi úplně nelze. Absence puberty je jistě příznivý znak, interpretovat výsledky vyšetření z cizího pracoviště nemohu, je otázka, jakým způsobem byl růstový hormon testován a jaký hormon se vlastně vyšetřoval (vyšetřování RH z jednorázového vzorku nemá smysl, má krátký poločas a jeho hladina kolísá, "norma" je tak velmi problematická). Zaplatit vyšetření u nás nelze, současně nevím, zda by to něco přineslo, spíše nikoli. Základní screening u nás provádějí kliničtí antropologové, je možné se tam objednat emailem, termíny do endokrinologické poradny jsou za 6 měsíců nejdřív a děti rostoucí klidně na 3. percentilu jsou pro nás "obři". K poslednímu dotazu: každé dítě, které je léčeno růstovým hormonem, musí splnit striktně daná indikační kritéria, přičemž se nejedná výhradně o deficit růstového hormonu, ale i další jasně dané diagnózy. Aktuálně jsem si ale téměř jist, že na žádnou z nich (včetně deficitu) Váš syn nemá velkou šanci dosáhnout.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.