#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Růst s Downovým syndromem

Dotaz, 14. 8. 2022

Dobrý den, dcera Adelka má 2 roky a měří 79 Cm. Má ale Downův syndrom. Na endokrinologii se paní doktorce nezdá, ze by rostla dostatečně a tak z krve zjistili, ze má málo růstového hormonu.
Máme jít na test do nemocnice, ale dcera se téměř celou noc kojí a vůbec si nedovedu predstavit, ze ji mléko nedám x hodin, abychom přišly do nemocnice na lacno.
Je možné s testem počkat třeba rok?

Pohlaví dítěte Děvče
Výška otce 182 cm
Výška matky 167 cm
Porodní hmotnost 2840 kg
Porodní délka 44 cm
Délka těhotenství při porodu 38 týden
Dostupné údaje o výšce

Dobrý den, dcera Adelka má 2 roky a měří 79 Cm. Má ale Downův syndrom.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 16. 8. 2022

Dobrý den, rozumím tomu tak, že u vaší dcerky (nyní ve věku 2 roky) má být provedeno vyšetření úrovně tvorby růstového hormonu – test na růstový hormon. Její délka je nyní pod dolní hranicí nomy pro běžnou populaci dívek. Jedná se ale o dívku s Downovým syndromem. Je známo, že tyto děti bývají menší postavy. Délka 79 cm ve věku 2 roky je pro dívku s Downovým syndromem délkou střední (při hodnocení podle grafu pro dívky s morbus Down). Pokud vaše dítě nemá problém s udržením hladiny krevního cukru s podezřením na deficit růstového hormonu (hypoglykemické stavy, mohou být při nedostatku růstového hormonu), nebo jiný důvod k neprodlenému provedení testu k vyloučení nedostatečné tvorby růstového hormonu, může být test (v případě potřeby) proveden později. Proberte prosím potřebu a vhodnost provedení testu v současné době s endokrinologem, který test ordinoval.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.