#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Syn neroste

Dotaz, 20. 9. 2020

Dobry den,

porodni hmotnosti a delkou pri porodu si nejsem jisty. V pripade potreby dodam presne. Stejne tak tydnem porodu si nejsem jist, ale syn je trosku prenosen a narodil se jako zdrave vetsi dite. Pri porodu byl pouzit VAX. Na jare 2018 se u neho pri pobyty na horach objevila obrna licniho nervu atd. Je to dlouhy pribeh. Diagnoza stanovena na zaklade vysoke pozitivity protilatek proti gangliosidum GM2 - atypicka CIDP + nejaky pokus prelecit boreliozu tam byl, ale oficianlne ji nikdy nemel, i kdyz na ni ma IGG protilatky. Zhruba do zacatku prazdnin 2019 se kortikoidy drzely na relativne nizsich davkach do 10mg/den, pak jsme zkusili vysadit, mel velky atak a nasledne bral 20mg za den az do zacatku letosnich prazdnin, od ktereho se opet zkousi IVIg a zkousime snizovat Prednison, ale moc se do toho nikomu nechce. Problem je, ze on evidentne neroste, ma 140 cm a zhruba stejnou vysku mel i na podzim 2018. Endokrinolog byl zapojen az pred letosnimi prazdninami a zatim z toho je vysledek, ze mame zkusit vysadit kortikoidy, do cehoz neurolog nepujde. Neda se opravdu s nastalym stavem delat nic jineho, nez cekat? Aktualni jeho vaha je 39kg a ted jsem ho meril a ma jen 138,5cm, tak nevim, jestli se muze ke vsemu jeste zmensovat.
Dekuji.

S pozdravem
Pavel

Pohlaví dítěte Kluk
Výška otce 186 cm
Výška matky 168 cm
Porodní hmotnost 4 kg
Porodní délka 52 cm
Délka těhotenství při porodu 42 týden
prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 22. 9. 2020

Dobrý den, obávám se, že tento dotaz přesahuje možnosti této poradny, která je určena pro děti, které dosud nebyly vyšetřeny u endokrinologa. Bez konkrétních růstových dat a aktuálních výsledků navíc vůbec není možné zaujmout racionální stanovisko. Samozřejmě obecně lze říci, že vysokodávkované kortikoidy by se měly ideálně změnit za jinou imunosupresi (biologickou léčbu?), nicméně někdy je to obtížné a v některých případech to není možné. Aplikovat růstový hormon za situace, kdy je syn léčen 20 mg Prednisonu, by nebylo efektivní.
Snížení výšky vídáme u dětí, které mají kompresivní zlomeniny obratlů, obávanou komplikaci dlouhodobé systémové kortikoterapie. Velmi bych doporučil vyšetření v tomto smyslu, tedy denzitometrii a rentgen páteře.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.