#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv výživy na růst

Dotaz, 24. 11. 2022

Dobry den,po procteni dotazu ve vasi poradne mi prijde,ze je nas syn nejmensi dite v CR,ba dokonce na celem svete ( je pod 3 percentilem).
Syn se narodil jako naprosto zdrave dite. Do 8 mesice mel silny reflux,pribyval zhruba polovinu toho,co normalni deti. Zadna alergie nezjistena,po 8 mesici a prechodu na prikrmy synovi refluxy skoncily,vaha a ani vyska ale i tak nesla moc nahoru. Krevni testy v poradku,sono bricha i kardiologie tez. Vzhledem k tomu,ze syn stale ( 22 mesicu) odmita kouskovitou stravu a stale mixujeme,byli jsme zaslani k vyzivove poradkyni. Do jidla pridavame Protifar (jinak bez dalsich uspechu).I tak syn neni velky jedlik,prijde mi ze zije ze vzduchu.
Chodit zacal az na 20 mesicich,ted jiz lita po byte jak sileny.Vypada jako normalni zdrave dite,jen ne dvoulete,nybrz tak drobne rocni. Pomer vahy a vysky se mi zda v poradku.
Geneticke testy dopadly tez dobre,dle obvodni lekarky pockame do dvou let a pak nam vystavi zadanku na endokrinologii.
Nutno dodat,ze od starsi dcery (ktera je vyskove v poradku) byl casto nemocny..Muj nazor je takovy,ze rust je mozna druhotny problem. Problem osobne vidim urcite v nedostatecne vyzive (z cehoz jsem velmi velmi nestastna,snazim se,ale vyvoj zatim zadny-stale mixujeme,stale kojim,cekam kazdym dnem,kdy se to zlomi a zacne jist jako normalni dite,bohuzel zatim furt nic a uz nevidim moc svetlo na konci tunelu) a v nemocech,kdy syn nejspise asi nema ziviny dal na rust. Je moje uvaha spravna?? Na druhou stranu znam take deti,co nejsou jedlici,ale normalne rostou a ne jako nas syn snecim tempem.
Prosim o Vas nazor,zda si myslite,ze je jiz cas na endokrinologii urgentne,jestli mame jeste cas,jak to resit… Z jeho rustu jsem jako matka velmi nestastna a velmi me to trapi. Dekuji.

Pohlaví dítěte Kluk
Výška otce 175 cm
Výška matky 169 cm
Porodní hmotnost 3450 kg
Porodní délka 48 cm
Délka těhotenství při porodu 39 týden
Dostupné údaje o výšce

3M-57 cm,5150g;
6M-61cm,6420g;
8M-65cm,6850;
10M-66cm,7240;
12M-69cm,7720;
18M-73cm,9110;
21M-75cm,9320;
22M-76cm.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 29. 11. 2022

Dobrý den,
Z rozboru údajů je zřejmé, že výška i hmotnost vašeho syna jsou pod dolní hranicí normy. Poměr hmotnosti k tělesné délce je ale skutečně v normě, chlapec je drobný. Problém s příjmem potravy může mít vliv na růst. Uvádíte, že chlapec je velmi pohybově aktivní a jeví se jako zdravý. Vyšetření (neurgentní) v endokrinologické ambulanci se zprávou pediatra o provedených vyšetřeních lze doporučit. Základem je ale nepochybně i nadále pravidelné sledování pediatrem na dětském středisku a sledování ve výživové poradně.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.