#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vývoj jednovaječných dvojčat

Dotaz, 2. 1. 2023

Dobry den,
mohu poprosit o nazor dalsiho lekare? Syn je z jednovajenych dvojcat, oba maji podezreni na poruchu rustu, ale druhy syn je o neco vyssi. Nyni budu psat o prvnim z nich - dvojce A.
Synovi jiz byl zjisten nedostatek rustoveho hormonu a navrzena lecba. Kostni vek opozdeny o 2 roky, to ale vnimam spise jako plus - ze bude rust o dva roky dele. Zajima me, z jakeho duvodu vznikne onemocneni hypofyzy, ktera u syna produkuje malo rustoveho hormonu. Kde se toto onemocneni vzalo? V tehotenstvi v 25 tt mel selektivni rustovou restrikci, cca po dvou mesicich jiz ne. Ja jsem v te dobe mela obdobi velkeho stresu (prace a dalkove studium a delani statnic). Take jsem nemela prilis povedomi o vyzivne strave. Mohlo toto prispet k jeho nynejsimu pomalemu rustu?
Dale syn ma jiz dlouho zvetsene nosni mandle a rekla bych, ze ma nekvalitni spanek. Hodin naspi dost (usina mezi kolem 20-20:30 a probouzi se kolem 7:00), ale v noci vykopava nohama, kope do zdi ci do okraje postele, vrti se, cestuje, mluvi ze spani, proste takove neklidne spani. V 5 letech stale nosi na noc plinku a je pokazde plne procurana. Pres den chodi casto curat, ale nepocurava se. Pokud tedy dlouhodobe spatne spi, muze mit toto vliv na jeho rust? Jelikoz se rustovy hormon vylucuje hlavne v noci.
Dekuji za odpoved.

Pohlaví dítěte Kluk
Výška otce 182 cm
Výška matky 170 cm
Porodní hmotnost 2.04 kg
Porodní délka 42 cm
Délka těhotenství při porodu 38 týden
Dostupné údaje o výšce

Do 1 roku:
14 dnu: 47 cm, 6 tydnu: 52 cm, 3 mesice: 56 cm, 4 mesice: 59 cm, 6 mesicu: 62 cm, 8 mesicu: 64 cm, 10 mesicu: 67 cm.
1 rok: 68 cm
18 mesicu: 73 cm
2 roky: 76 cm
3 roky: 83 cm
4 roky: 89 cm
5 let: 94,4 cm

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 13. 1. 2023

Dobrý večer.

Vzhledem k tomu, že růst váš syn je extrémně malý je jediná cesta objednat se v nejbližší době do ambulance dětského endokrinologa, který se zabývá léčbou růstovým hormonem. Tam je nutné dítě podrobně vyšetřit a pak se lze k vámi uvedeným problémům vyjádřit. A event.. navrhnout léčbu.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.