#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zátěžový test růstového hormonu

Dotaz, 22. 3. 2023

Dobrý den,

zvažuji, zda s dcerou (5,5 r) nevyužijeme možnost názoru druhého odborníka (příp. nepřejdeme do péče). Ráda bych se nejprve touto cestou poradila a nechala se nasměrovat.

Dcera je v péči endokrinologa od 4/22 - vstupní krevní testy prokázaly celiakii, což bylo určeno jako příčina malého vzrůstu dcery a její nechutenství (nejedlík, malé porce pouze oblíbených jídel). Kostní věk v 4/22 opožděn o 9 měsíců, základní KO sražen a neopakován, genetické testy negativní, sekrece růstového hormonu z krve normální.

Nyní, rok na bzl dietě, jde růstové křivka stále více dolu, vztah k jídlu stejný. Jediná váha se dostala do normálního pásma. Kostní věk 3/23 opožděn o 1 rok a 3 měsíce. Štítná žláza ok.

Endokrinolog dceru předává na pracoviště do nemocnice na zátěžový test na růstový hormon a následně příp. magnetickou rezonanci mozku. Vyjadřovala jsem samozřejmě nejprve jemu obavy, zda to není ukvapené, zda by se nemělo jít hlouběji po jiné příčině, třeba ve spojitosti se stravou (nedostatek základních vitamínů a minerálů) (?). Tato stránka je údajně vyloučena tím, že dcera pěkně přibrala (?). Za jeho péči už prý skutečně není co nabídnout (?).

Dcera je také v péči dětského gastroenterologa, kam chodí cca každého půl roku pouze rutinně na odběry krve, zda bzl dieta držena správně (je). Žádné jiné vyšetření zde nikdy nepodstoupila. Nevím, jestli zde nepožádat o kompletní krevní obraz – vitamín D, železo…?

U alergologa má dcera kompletní testy histamin, fruktóza a 220 nejčastějších alergenů negativní. Pozitivní pouze střední intolerance laktózy (+celiakie). Nyní zkoušíme dietu bez mléka, zdá se také bez efektu. Na konzultaci zde máme termín 6/23, ráda bych totiž pokračující potíže s růstem probrala i zde.

Mimo občasných alergických projevů a častějšího nadýmání dcera žádné viditelné potíže nemá. I ve školce je paní učitelkami označována jako jedna z nejšikovnějších, jen takového urputného nejedlíka dlouho neměli. Kontaktovala jsem celkem neúspěšně i výživového poradce, kde jsem dozvěděla, že skladba a množství není ideální, ale hodnotit, zda toto může být příčinou poruchy růstu, nechtěl/neuměl.

Nyní přemýšlím, zda o termín na zátěžový test skutečně volat. Do kdy nejpozději to lze odložit? Nyní nevím, zda bych tuto léčbu zvládla odsouhlasit. Mám obrovské obavy z dopadů léčby. Také výčitky, zda jsme se všem problémům věnovali dostatečně.

Budu vděčná za další odborný pohled a doporučení. Velice děkuji a přeji hezký den.

Pohlaví dítěte Děvče
Výška otce 175 cm
Výška matky 158 cm
Porodní hmotnost 2450 kg
Porodní délka 44 cm
Délka těhotenství při porodu 36 týden
Dostupné údaje o výšce

3 měsíce - 57 cm, 5,5 kg
6 měsíců – 61 cm, 6,40 kg
10 měsíců – 67 cm, 7,2 kg
12 měsíců – 72 cm, 7,8 kg
1,5 r – 76 cm, 8,8 kg
2,5 r – 83 cm, 10,5 kg
3 r – 86 cm, 11,3 kg
3,5 r – 89 cm, 11,5 kg
4,5 r – 96 cm, 11, 3 kg
5 r – 97,5 cm, 13,2 kg
5,5 r – 98,3 cm, 13,2 kg

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 1. 4. 2023

Dobrý den, Vaše dcera rostla do jednoho roku věku zcela v normě, poté se její růstová rychlost začala postupně zpomalovat. Zda to bylo celiakií nebo jiným vlivem nebo kombinací, nelze na dálku přesně určit. Další zpomalování nastává v posledním období, zcela rozumím kolegovi endokrinologovi, že indikoval testy k vyloučení deficitu růstového hormonu. Růstová křivka dětí s deficitem se velmi podobá té, kterou má Vaše dcera, postup tedy považuji za správný a logický. Nemyslím, že by na něm cokoli změnilo vyšetření krevního obrazu či vitaminu D, může se jistě provést při testu, ale pokud by měla růstové selhávání z důvodu křivice (?) nebo výrazné anémie (?), měla by i jiné projevy. O nežádoucích účincích (případné) léčby růstovým hormonem mi není příliš známo, ale to je jistě na diskusi s Vaším endokrinologem. Léčba růstovým hormonem je (dobrá) možnost, nikoli nutnost. Obávám se však, že bez růstového hormonu bude obtížné zvrátit ne úplně ideální růstovou křivku Vaší dcery.
Zda a do kdy odložit: neexistuje žádný limit, nicméně čím hlouběji ji necháme spadnout v rámci růstové křivky, tím déle a obtížněji bude trvat korekce. Existují též vcelku spolehlivá data o to, že čím dříve se začne s léčbou, tím lepší jsou výsledky. JIstě se nebavíme o měsících, to nehraje roli, ale roky již jistě ano.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.